Portik Tamás nem ismerte be, hogy ő akarta megöletni az őt besúgó fogathajtót

2019. november 27., 10:24

Szerző:

Abszolút nem, - jelentette ki a bírónő kérdésére a Fővárosi Törvényszéken Portik Tamás arra a kérdésre: beismeri-e, hogy ő akarta-e megöletni 1996-ban Lakatos Csaba fogathajtót. Portikot emberölés kísérletének bűntettével vádolják, de mivel a mai előkészítő ülésen nem ismerte be bűnösségét, az ügy tárgyalással folytatódik majd, ahol Portik vádlottként bizonyítékokat fog bemutatni.

Portikot a Terrorelhárítási Központ (TEK) fegyveres kommandósai kísérték a tárgyalóterembe. A vádlott több dobozzal a kezében érkezett, mint az előkészítő ülésen kiderült, ezekben vannak az állítólagos bizonyítékok, amelyek szerinte tisztázhatják őt. Portik szerint egy eljárásban kellene egyesíteni az ellene folyamatban levő ügyeket. Akkor szerinte kiderülhetne, hogy nemhogy az ügetőn történt bűncselekményhez nincs köze, hanem a szintén 1996 novemberében történt Prisztás-gyilkosságnak sem ő a felbujtója. 

A vádlott több tanú meghallgatását is indítványozta, szerinte ők igazolják, hogy az ügetőn történtek miatt jogerősen 11 év fegyházbüntetésre elítélt Tanyi György többeket is megfélemlített. Az ügyész viszont azt mondta, hogy az alapügyben már meghallgatták e tanúk többségét, ezért - Tanyi György és a sértett tanúkénti meghallgatásán kívül - az indítvány elutasítását kérte.

A bíróság elutasította Portik Tamásnak azt az indítványát, hogy az ellene folyamatban levő ügyeket egyesítsék.

A rendőrség szerint „a hajtó ellen elkövetett merénylet annak az 1996-os év végén kezdődő - Budapesten zajló - leszámolásos jellegű bűncselekmény-sorozatnak az egyik állomása”, amelyben az elmúlt időszakban több eljárást folytatott és adott át az ügyészségnek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az ügetői merénylet ügyében indult büntetőügy előkész? Portik Tamás a Fővárosi Törvényszék folyosóján
Fotó: Szigetváry Zsolt

A vádirat szerint a most 52 éves Portik a kilencvenes évek közepétől egy 15-20 főből álló csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított, és amelynek tagjai végrehajtották az utasításait. Miután Portik, a '90-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplője 1996 november 1-jén megölette a dúsgazdag vállalkozó hírében álló Prisztás Józsefet, a rendőrök tanúként hallgattak ki egy, az éjszakai életben is ismert fogathajtót, Lakatos Csabát, aki jó viszonyban volt Prisztással. A kihallgatás után Lakatos a rendőrségen a folyosón beszélgetett a rendőrökkel, és azt mondta nekik, hogy szerinte Portik állhat Prisztás megölése mögött.

Portik a szerdai előkészítő ülésen egyébként azt állította, Tanyi jóval 1996 novembere előtt készült Lakatos Csaba megölésére, és azt is hozzátette: szerinte érdekes, hogy Lakatos Csabának 2012-2013 előtt eszébe sem jutott az ő neve az ügetői merénylettel kapcsolatban.

Portik azért döntött úgy, hogy megöleti Lakatost, mert a beszélgetés a fülébe jutott. Rávette az akkori éjszakai élet egyik rettegett alakját, Tanyi Györgyöt, hogy végezzen a fogathajtóval. A vádirat szerint Tanyi öt másik embert, köztük a testvéreit is bevonta a munkába, és beszerzett egy puskát is. A fegyvert a VIII. kerület, Fiumei úti temetőben rejtette el, mivel a sírkert fala határos az ügetőpályával, és azon átmászva egy épület tetejéről tervezte végrehajtani a gyilkosságot. 1996. november 13-án, az esti órákban Tanyi négy célzott lövést adott le az épület tetejéről a szomszédos ügetőn tartózkodó Lakatosra. Tanyi és társai előre megbeszélt szerepe az volt, hogy neki a merénylethez figyelést biztosítsanak, illetve segítsék a menekülésben. Végül azonban Tanyi és a temetőben figyelő társa taxival menekültek el, mert a többieket a kiérkező rendőrök a közeli utcákban igazoltatták és mivel a kocsijukban lőszert találtak, előállították őket. A sértettet a mintegy 22-24 méterről leadott négy lövésből három találta el, – egy a nyakán, egy az ágyéki csigolyája mellett, egy pedig a bal combjánál – az életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Tanyit és testvérét őrizetbe vették, de másnap elengedték őket. 

Fotó: police.hu

A rendőrség csak 18 évvel később, 2014 decemberében vette őrizetbe előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletének gyanújával a támadásban részt vevő embereket. A büntetőügyben ítélet született, Tanyi tizenegy évet kapott, és társait is elítélték, de az ítéletből nem derült ki, hogy ki állhatott a támadás hátterében. A rendőrség évekkel később tudatta, hogy gyanújuk szerint Portik lehetett a megbízó, és vele szemben is vádat emeltek. Az Index augusztusban azt írta, Tanyi beszélt és vallott Portikra, miután előbbit azért ítélhették el, mert egy másik, Portik ellen folyó tárgyaláson Portik meggondolatlanul olyan kijelentést tett, miszerint Lakatosra Tanyi lőtt rá.

Portik a Prisztás-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás megrendelése miatt jogerős szabadságvesztését tölti, de Fenyő János megöletését is a terhére rója a Fővárosi Főügyészség. A vád szerint az Energol-vezér Fenyő nagy üzleti ellenfele, Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnök megbízásából hajtatta végre a gyilkosságot az ügyben már jogerősen elítélt szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháčcsal és bandájával. Gyárfás Tamás pere két hete már megkezdődött, Portik szerepét pedig majd külön eljárás keretében vizsgálják.

Az ügetői merénylet ügyében a bíróság január 15-ére tűzte ki az első tárgyalást, amelyen a vádlottat és Lakatos Csabát is meghallgatják.