Évente 2000 rendőr szerel le, de idén csak 400 újoncot iskoláztak be, így az emberhiány miatt egyre több a túlmunka

2019. december 19., 06:57

Szerző:

„Bár még van két hét az évből én most 705 óránál tartok.” – egy Facebook-csoportba írt idei túlmunkájáról egy rendőr, aki ezek szerint 11 hónap alatt összességében 29 nappal dolgozott többet az előírtnál. A Népszava írása szerint ennél talán csak az meglepőbb, hogy ezt túlzónak és kirívónak sem tartja Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára. Szerinte ráadásul jövőre még rosszabb lehet a helyzet. Hosszú évek után ugyanis 2020 márciusában visszakerül a rendőrséghez a szabálysértési ügyek egy része, vagyis az eleve túlterhelt állománynak kell foglalkoznia majd a kisebb súlyú kihágásokkal. Cikkünk megjelenéséig ráadásul a rendőr szakszervezet nem tudott arról, hogy a kormány gondoskodik-e pluszpénzről, az állomány bővítéséről.

Ez azért is meglepő, mert a kabinetnek is tudnia kell az egyre súlyosbodó rendőrhiányról és az ebből adódó jelentős túlmunkáról. Pontos számok az óriási fluktuáció miatt nem ismertek, de a rendőrségnél mintegy 50 ezren dolgoznak, közülük 36-37 ezren hivatásosok, a többiek igazgatási feladatokat látnak el.

A létszámhiány mértékére Pongó Géza kétféle adatot említett: évente mintegy 2000 rendőr szerel le, miközben egyre kevesebb, az idén már csak alig 400 jelentkezőt iskoláztak be.

A főtitkár szerint jelzésértékű az is: ma egy kapitányságon ideális esetben öt váltás rendőrnek kellene szolgálnia, de ez szinte sehol sincs így. (Négy váltás biztosítja a folyamatos szolgálatot, az ötödik pedig garantálja, hogy betegségek, szabadságok idején van, aki helyettesít.) – Ma gyakorlatilag minden kapitányságon hiányzik egy váltás rendőr, így viszont betegségek, szabadságok idején csak túlórával lehet biztosítani a folyamatos utcai jelenlétet – magyarázta Pongó Géza, milyen kifeszített keretek között kell beosztani a közterületen szolgálókat.

A főtitkár szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a létszámhiány nem egyenletes az állományon belül. Mivel a régebben szolgálók szép lassan lépkednek felfelé a szakmai ranglétrán, és nincs utánpótlás, főleg az alacsonyabb beosztásokban, az utcán járőröző egyenruhás tiszthelyettesek körében óriási az emberhiány. Mindezen nehéz változtatni, hiszen a jelenlegi feltételek mellett már nem vonzó a pálya: a kezdő tiszthelyettesek nettó 150-160 ezer forintot kapnak, és ez még akkor is rettentően kevés, hogy ma már kifizetik a túlórákat, amivel átlagosan 50-80 ezer forintot plusz kereshetnek. Pongó Géza megemlítette: régen gyakori volt, hogy a honvédségtől igazolták át rendőrnek, ma már egyértelműen fordított a tendencia.

Mindezek tükrében válik érthetővé, miért mondta a főtitkár, hogy lehetetlen helyzetet teremt, ha plusz források nélkül terhelik tovább az állományt. Szerinte a várható feszültséget enyhítené, ha a kormányhivatalokból áthelyeznék a rendőrséghez azokat, akik ott épp a szabálysértési ügyekkel foglalkoztak. Kérdéses persze, lesz-e erre lehetőség: a kormányhivatalokban szintén óriási az emberhiány, ennek is szerepe lehetett abban, hogy feladatköröket vontak el onnan. A pluszpénz is fontos lenne, de Pongó Géza figyelmeztet, rövid távon az sem segít: bizonyos feladatköröket csak kiképzett rendőrök láthatnak el, s ha lenne is jelentkező, legalább két év mire megszerzik a megfelelő végzettséget.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.