Polt Péter vallott: egyetlen korrupciós ügyben sem várható érdemi fejlemény a választások előtt

2018. február 13. 13:55 - szerző: Biró Marianna

A választás napja előtt lejáró öt súlyos nyomozás határidejéhez azt írta a legfőbb ügyész, hogy az meghosszabbítható. Összesen tíz kormányzati, politikai korrupciós gyanút felvető ügyet odáznak el további hónapokig.

Hadházy Ákos

Igencsak lerázó választ adott a legfőbb ügyész Hadházy Ákos LMP-társelnök „Korrupciógyanús esetek sorában folyik még a nyomozás: lesznek-e végre felelősök?” című, írásbeli kérdésére. Polt Péter parlamenti honlapra felkerült válasza szerint ugyanis:

1. A Farkas Flórián fideszes képviselő, a Lungo Drom vezetője nevével fémjelzett „Híd a munka világába” megnevezésű programmal összefüggésben tapasztalt visszaélések miatt Hadházy és más személyek által tett feljelentés alapján elrendelt nyomozást jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya folytatja különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. február 24. napja, ami azonban meghosszabbítható. A nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható – írta Polt.

A Híd a Munka Világába elnevezésű, hátrányos helyzetű romák felzárkóztatására szerveződött foglalkoztatási szövetkezet több mint másfél milliárd forintos uniós pályázati pénzzel nem tudott elszámolni. Ennek háromszorosát is elköltötték volna, ha nem buknak le, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem követeli vissza a már felélt összeget. A fideszes Farkas Flórián, a romaügyi miniszterelnöki biztos, aki az ötletgazda volt, felelősségét máig tagadja a kormányoldal, holott az ügyben az unió csalás elleni hivatala (OLAF) is vizsgálódik. Az Országos Roma Önkormányzatot, s Farkas egyéb szervezeteit a kormány ennek ellenére tovább támogatja.

Fotó: Facebook/Orbán viktor

2. Az „Öveges Programban” tapasztalt visszaélések kapcsán az LMP társelnöke által tett feljelentés alapján elrendelt nyomozást – áttételt követően – jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. Polt tájékoztatása szerint a nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. július 18. napja. A nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt. „Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható."

Az Öveges Program az Emmi tanterem-felújításra szánt 14 milliárdos keretének elnevezése volt, amellyel kapcsolatban csaknem négy éve nyomoznak a hatóságok eredmény nélkül, holott időközben nyilvánosságra került: a kivitelezők túlárazták ajánlataikat, a lebukott tucatnyi iskola pedig nem arra költötte el a pénzt, amire kapta, sőt még a Klebelsberg Központnak is jutott a „fölöslegből”.

3. A különböző települési önkormányzatok és a Provital Zrt. között kötött közbeszerzési tanácsadói szerződések kapcsán az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatójának ajánlása alapján elrendelt nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya folytatja, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. július 6. napja. „A nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható" – áll a sablonválaszban ennél az ügynél is.

Korábban a Provital írta az FTC stadion közbeszerzési dokumentációját, de emellett számos vidéki, fideszes vezetésű önkormányzatnak és kormányzati szervezetnek is dolgoznak. A Provital elődje a Pro-Vital 2000 Kft-t volt, amelynek egyik tulajdonosa vezette államtitkári rangban a Nemzeti Fejlesztési Irodát, majd Lázár János közbeszerzési ügyekért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki.

4. Az „Államreform Operatív Program” (ÁROP) keretében meghirdetett esélyteremtési pályázatokkal összefüggésben szintén Hadházy Ákos által tett feljelentés alapján elrendelt nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága folytatja költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. március 22. napja, ami meghosszabbítható. A nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható – írta Polt.

A járások számára meghirdetett ÁROP keretből finanszírozott esélyteremtő projektek több régióban egyszerűen gasztronómiai eseményé váltak. A településenként általában 13 millió forintos összegből szinte mindenhol a záró rendezvényre helyezték a hangsúlyt. A szervezésbe esküvőszervezőt, borozóst és wellnesscéget is bevontak az önkormányzatok. Ráadásul a járásokban párhuzamosan zajló pályázatokon az a céghálózat is megjelent, amelyik korábban, a szintén uniós pénzekből fizetett Öveges-programban is nagy hasznot realizált.

Simonka György idén is terepre száll a voksokért, noha a nyomozás zajlik

5. A Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány, továbbá települési önkormányzatok által megvalósított egészségfejlesztési pályázatok kivitelezése kapcsán Hadházy által tett feljelentés alapján elrendelt nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. június 10. napja, ami meghosszabbítható. „A nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható."

A Dél-Békés fideszes országgyűlési képviselőjéhez, Simonka Györgyhöz kapcsolódó szervezetek számos olyanEU-s finanszírozású projektben vettek részt, amelyeknek nemcsak a célszerűsége, de a szabályszerűsége is megkérdőjelezhető volt. A Magyar Narancs portréja szerint Simonka faluja, Pusztaottlaka – ahol a férfi korábban polgármester is volt – még Felcsútot is lekörözi az egy főre jutó lehívott támogatásokban. Az összességében 973 millió forintos költségvetési csalás gyanújával eljárás alá vont Simonka idén áprilisban újra megméretteti magát Orosházán, így nyilván jól jön a Fidesznek, hogy a nyomozás nem zárul le a voksolás előtt.

6. Az Ökogroup Zrt. által megvalósított projektek kapcsán elrendelt nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. április 26. napja. A nyomozás során eddig két személy gyanúsítotti felelősségre vonása történt meg. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható.

A ma már Ökogroup Zrt. néven működő Ökoenergia Hasznosító Beruházó Kft. meggyőzte a kormányt, hogy a Nógrád megyei Bátonyterenyén érdemes építeni egy intermodális logisztikai központot. Kaptak is rá 837 millió forint uniós támogatást a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból. Noha mindebből szinte semmi sem valósult meg, az Ökogroup a hivatalos dokumentumok szerint már el is számolt a pénzzel, az Nemzetgazdasági Minisztérium pedig teljesítettnek minősítette a projektet.

7. A Türr István Képző és Kutató Intézet által síkosságmentesítésre kiírt közbeszerzési eljárásaival összefüggésben elrendelt nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. március 10. napja, ami meghosszabbítható. A nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható.

Az Országos Roma Önkormányzat pénzköltéseit vizsgálva a kormány úgy döntött úgy, hogy a sokmilliárdos felzárkóztatási forrásokat a Türr István Képző és Kutató Intézetnek (TKKI) adja át. Az intézet aztán a tél beállta előtt három, vidéken működtetett igazgatósága érdekében írt ki pályázatot síkosság mentesítésre, amelyet végül egy budapesti reklámcég nyert el 25 millió forint értékben, miután ezer forinttal kedvezőbb ajánlatot adott az ezüstérmesnél.

8. A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. által megvalósított projektekkel összefüggésben szintén Hadházy Ákos által tett feljelentés alapján elrendelt nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018 . március 6. napja, ami meghosszabbítható. A nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt, ám az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható.

Ebben az ügyben az a gyanú merült fel, hogy több uniós projektnél is „kamuprogramokra" költhették a közpénz egy részét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél (Emet), illetve a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-nél.

9. A Hunvestor Kft. által megvalósított projektek kapcsán elrendelt nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága folytatja különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. május 4. napja. A nyomozás során eddig egy személy gyanúsítotti felelősségre vonása történt meg. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható – írta Polt.

Másfél milliárd forintnyi uniós támogatásból építettek logisztikai központot és ipari parkot a Csongrád megyei Kisteleken, de az előbbi nem működik, az utóbbi pedig nagyrészt üresen áll. A a kisteleki logisztikai központ alapkövét 30 kilométerrel arrébb, Kiskunfélegyházán helyezték el 2014-ben. Azt ígérték, hogy a vasúti és közúti szállítást kötik itt össze, ehhez képest a létesítmény olyan helyre került, ahol nincs vasút.

10. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem különféle európai uniós alapokból finanszírozott pályázatai során elszámolt költségek miatt Hadházy által tett feljelentés alapján elrendelt nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága folytatja költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozás folyamatban van, annak jelenlegi határideje 2018. március 30. napja, ami meghosszabbítható. A nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt. Az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható.

Hadházy Ákos tavaly egyik korrupcióinfóján jelentette be: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem négyzetméterenként 8 ezer forint bérelt ingatlanokat az államtól, a bérleti költséget pedig uniós pénzből fizette. Az Orbán-kormány által létrehozott, jelentős összegekkel és szabályváltoztatásokkal is megtámogatott felsőoktatási intézményt Patyi András rektora, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is egyszemélyben...

Milyen érdekes, valamennyi, a választás április 8-i dátuma előtt lejáró nyomozási határidőhöz feltüntette a legfőbb ügyész, hogy az eljárás meghosszabbítható.

Mindez azt jelent, hogy az Orbán-kormányhoz kötődő, súlyos korrupciós gyanúját felvető ügyek egyikében sem várható érdemi fejlemény a következő hetekben. Mindezt pedig Polt Péter adta írásba.