Nekiestek a parlamentben Polt Péternek: 24 helyet zuhantunk a világ korrupciós rangsorában, mióta ő a legfőbb ügyész

2020. május 6., 18:44

Szerző:

Csak úgy sorjáztak a parlamentben szerdán a legfőbb ügyészt érő bírálatok, miután Polt Péter megtartotta a 2018-as évre vonatkozó (igen, jól olvasták, 2020 majdnem derekán a 2018-t - a szerk.) ügyészségi beszámolóját. 

A számadatokkal körbebástyázott ismertetőből kiderült: 

  • 7,6 százalék az ügyészségnél a betöltetlen álláshelyek száma,
  • nőtt a regisztrált bűncselekmények száma: a kábítószerrel való visszaélés 25 százalékkal, a korrupciós bűncselekmények a 2016-os 968 esethez képest 2018-ban 2046-ra,
  • a gazdasági bűncselekmények száma megháromszorozódott, a pénzmosásos esetek 90-ről 256-ra nőttek,
  • a befejezett nyomozásokból csaknem 20 százalékkal kevesebb lett,
  • az ügyészség 98,1 százalékos váderedményesség mellett dolgozott.
Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nehéz büszkének lenni ilyen adatsorra, de Polt beszámolója után sorba jöttek az ellenzéki képviselők, akik egyaránt Poltot tették felelőssé a rendszerszintűvé tett korrupció miatt: ha van fideszes érintettje egy ügynek, vagy Orbán Viktor rokonáról, ismerőséről van szó (lásd az Elios-ügy vagy éppen Mészáros Lőrinc), akkor jellemzően "nincs jogköre" eljárni az ügyészségnek, vagy csak kirakatul szolgál, mint Mengyi Roland, Simonka György és Boldog István ügyei.

Utóbbira hivatkozott Gyüre Csaba jobbikos képviselő, aki szerint a Mengyiékéhez hasonló esetek

a korrupciós ügyek 1 százalékát sem teszik ki.

Majd elmondta, Magyarország 24 helyet esett vissza a világ korrupciós ranglistáján, amióta Polt Péter a legfőbb ügyész. Közben 2018-ban az EU-s pénzek 20 százalékát Mészáros Lőrinc-közeli cégek nyerték el, a magyar GDP 6,5 százalékát pedig ilyen közbeszerzések tették ki. 

De most következzék a többi képviselő!

 

  • Harangozó Tamás, MSZP: Valóban úgy van, ahogy egyszer Orbán Viktor mondta: az ügyészség az állampárt rendszerének legfontosabb tartópillére, amely egyszerre fedezi a korrupciót és a gazdasági holdudvarában biztosítja a büntetőjogi védelmet.
  • Arató Gergely, DK: Eleve abszurd, hogy a 2018-as beszámolót csak 2020-ban tárgyalhatják, de 2018 is botrányos, szégyenteljes és szomorú volt. Tipikus volt, hogy az olyan ügyekben, ahol az OLAF is nyomoz, az ügyészség is vizsgálatot indít, így elmondhatja, hogy komolyan veszi az Európai Csalásellenes Hivatal jelzéseit, de azokban az ügyekben, ahol kormányközeli szereplő is érintett, valahogy mindig eredménytelenné válik a nyomozás.
  • Szél Bernadett, független: Az igazságszolgáltatás előbb-utóbb le fog sújtani Polt Péterre, nem fogja megúszni a felelősségre vonást. 2018-ban a 23 országos listát állított pártból 14 kamupárt volt, ehhez képest sem az ÁSZ, sem az ügyészség nem vizsgálta ezeket, pedig összesen 2,6 milliárd forint kampánytámogatást kaptak, amiből csak 93 millió forintot sikerült eddig behajtani.
  • Bősz Anett, DK: Az Országos Roma Önkormányzatnál az OLAF szerint legalább 1,6 milliárd forint tűnt el nyomtalanul, de Farkas Flórián azóta is itt ül a parlamentben.
  • Bencsik János, független: Ön, aki minden nap szégyent hoz a hivatalára, milyen példával tud szolgálni a mai jogász hallgatók számára? Szokott-e merengeni azon, hogy mi fog történni önnel, amikor ezek a maffiózók már elmenekültek az országból?.
  • Stummer János, Jobbik: Az ország állapotáért Orbán Viktor mellett a legnagyobb felelősség Polt Pétert terheli, mert nem az igazságot védelmezte, hanem Orbán Viktort és családját.

Polt Péter gyakorlatilag kitérő válaszokat adott, azt mondta, nem politikai szereplő, ezért „nem tud a politikai vádakra és fenyegetésekre reagálni”. Szerinte 2018-ban „nem a korrupció nőtt meg, hanem a felderítés hatékonysága”.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.