Polt Péter még csak nem is érti, mi lehet az a magas szintű korrupció

2019. április 17., 13:21

Szerző:

Megalapozatlannak tartja az Európai Bizottság hazánkról szóló országjelentésében szereplő, a magas szintű korrupció elleni határozott fellépés hiányára vonatkozó állítást Polt Péter. A legfőbb ügyész ezt az MSZP-s Gurmai Zita írásbeli kérdésére adott válaszában jelezte.

Az MSZP képviselője azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, mit tesz annak érdekében, hogy az EB következő országjelentésében ne magas szintű korrupciós kockázatokra hívja fel a figyelmet. Polt Péter válasza szerint a „magas szintű korrupció” fogalma definiálatlan, ilyen egzakt büntetőjogi kategória nem létezik. A fogalmat ráadásul az EB sem határozta meg, és statisztika során sem gyűjt ilyen adatokat.

Ezért félrevezető rendszerszintű intézkedést elvárni

olyan körben, amelynek határait maga a bizottság sem képes objektív adatok alapján megvonni – mutatott rá a legfőbb ügyész.

Polt Péter
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Megjegyezte, mindez nem jelenti azt, hogy az ügyészség ne folytatna olyan büntetőeljárásokat, amelyek

esetleg a közvélemény felfogásában „magas szintű” korrupciós ügynek minősülnek.

Példaként egyebek mellett a volt fideszes országgyűlési képviselő, Mengyi Roland elleni vádemelést említette.

(A 444 nyomán)

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.