Kövér László beiktatta hivatalába Polt Pétert, ismét ő a legfőbb ügyész 2028-ig

2019. december 17. 12:46 - szerző: 168 Óra

Az Igazságügyi Palotában tartott ünnepélyes rendezvényen Kövér László, az Országgyűlés elnöke beiktatta hivatalába Polt Péter legfőbb ügyészt – írja az ügyészség közleményében.

Az Országgyűlés Áder János köztársasági elnök javaslatára Polt Pétert 2019. november 4-én újabb kilenc évre legfőbb ügyésznek választotta. Polt Péter 2010. december 14-én lépett hivatalba, de korábban – 2000. május 16. és 2006. május 16. között – már betöltötte ezt a tisztséget.

Kövér László beszédében – Finkey Ferenc koronaügyész szavait idézve – kiemelte, hogy az ügyészség függetlensége egyértelműen hozzátartozik az igazságszolgáltatás függetlenségéhez és önállóságához. Hangsúlyozta, hogy Polt Péter legfőbb ügyészként különösen fontosnak tartja, hogy az igazságügyi együttműködések terén Magyarország az aktív államok között jelenjen meg – mind Európában, mind azon kívül. Elvárásait saját példájával is megerősíti, hiszen mind az Európa Tanács szakosított szerveiben, mind az Európai Unió legfőbb ügyészeket tömörítő hálózatában kifejezetten tevékeny és proaktív munkát végez. A Visegrádi országok ügyészi szerveivel pedig még sohasem volt olyan kiegyensúlyozott az együttműködésünk, mint az ő nevével fémjelzett időszakokban.

Fotó: ugyeszseg.hu

Polt Péter ezt követő beszédében emlékeztetett arra, hogy

az áldozatos munkának köszönhetően Magyarország ügyészsége újra Európa élvonalában van.

Felidézte Ladislav Hamran, az Európai Unió Ügyészi Szervezete, a EUROJUST elnökének tavaly az ügyészség napján elmondott szavait. A EUROJUST elnöke köszönetet mondott a magyar ügyészségnek azért az együttműködésért és partnerségért, amely messzemenően hozzájárult az uniós szervezet kiváló eredményeihez. Kifejtette, hogy Magyarország és a magyar ügyészség hatékonyan implementálja az uniós joganyagot, és ennek alkalmazásával nagyszerű eredményeket ért el. Nagyra értékelte Magyarország és a magyar ügyészség proaktív hozzáállását az igazságügyi együttműködésben, amelyet példamutatónak nevezett.

Polt Péter felidézte Hammersberg Jenő királyi főügyész gondolatait, miszerint

az ügyész nem látszatra dolgozik, hanem a kötelesség lelkiismeretes kielégítésében találja legfőbb jutalmát.

A legfőbb ügyész – a királyi főügyész mondataira utalva – kiemelte, hogy

a közhatóság nem ura a honpolgárok közönségének, hanem annak szolgálatára van rendelve.

A legfőbb ügyész hangsúlyozta, hogy az ügyészi kar feladata az igazság és törvényesség egyidejű képviselete, amit az ügyészségnek híven az elődökhöz, hűen Magyarország Alaptörvényéhez kell teljesítenie.

A legfőbb ügyész zárásként az Igazságügyi Palotát és az ügyészségi logót ábrázoló bronz érmet adott át a házelnöknek.

Fotó: ugyeszseg.hu