Polt Péter: Komoly nyomozás zajlott, nem történt bűncselekmény Elios-ügyben

2019. február 23. 08:19 - szerző: 168 Óra

Az Elios-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda – az OLAF érveit mindvégig szem előtt tartva – nagyon komoly nyomozást folytatott le, és ennek eredményeként jutott arra az álláspontra, hogy nem történt bűncselekmény - mondta Polt Péter legfőbb ügyész a szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Polt azt mondta, véleménye szerint az az Európai Csalás Elleni Hivatallal, az OLAF-fal kíváló az együttműködésük.

- Az OLAF ajánlásait, mint fentebb már utaltam rá, minden esetben komolyan vesszük. A számokat tekintve 2012-től 2019 elejéig­ negyven üggyel fordultak hozzánk, és – bár nincs olyan jogszabály, ami ezt kötelezővé tenné – valamennyiben elrendeltük a nyomozást, illetve majdnem valamennyiben, hiszen voltak olyan ügyek, amelyekben már korábban eljárást indítottunk - nyilatkozta.

A legfőbb ügyész az Al Alstom-ügyről is beszélt, elmondta, hamarosan vádat emeltek. A Magyar Nemzet újságírója arra is kiváncsi volt, mit szól Polt az ellenzéki képviselők Kunigunda utcai akciójához.

- A tüntetésről azt tudom mondani, hogy amíg a szervezése és a lebonyolítása a jogi szabályozásnak megfelel, addig tüntessenek csak, ez egy jogállamban természetes dolog. Ami viszont a képviselőket illeti, a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát mindenki ismeri: a hatóság elutasította az ország­gyűlési képviselők feljelentését, ami ellen ők panaszt emeltek. A határozat azt mondta ki, hogy a képviselők nem hivatalos eljárás részeként tartózkodtak az MTVA székházában, nem ellenőrzési feladatukat teljesítették, hanem különböző követelések beolvasását óhajtották elérni, így nem lehet hivatalos személy elleni bűncselekményt megállapítani a biztonsági őrökkel szemben. A panaszokat ezért – a KNYF határozatának helyes indokaira figyelemmel – a Legfőbb Ügyészség elutasította - mondta Polt.