Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Polt Péter kitüntette Handó Tündét a kiemelkedő és hatékony szakmai együttműködéséért

2019. június 11. 15:13 - szerző: 168 Óra

Polt Péter elismeréseket és pályadíjakat adott át az ügyészség ünnepnapján, vagyis az első ügyészi törvény 1871. június 10-ei kihirdetésének évfordulóján. A legfőbb ügyész Magyarország Ügyészségével kialakított kiemelkedő és hatékony szakmai együttműködéséért Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke részére Pro Cooperatione Emlékérmet adományozott – áll az ügyészségi közleményben.

A kitüntetés épp egybeesik azzal, hogy az Országgyűlés ma dönt arról, hogy megfosztják-t Handó Tündét az OBH elnöki tisztségétől vagy sem. A plenáris ülés ma délután kezdődött, az egyik napirendi pont az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus.


Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az OBT májusban az OBH elnökének kinevezési gyakorlatára és az előterjesztések benyújtásának megtagadására hivatkozva kezdeményezte Handó menesztését. A tanács közleménye szerint összesen nyolc alkalommal élt az OBH elnöke felé jelzéssel a törvénysértések miatt.

– Handó Tünde szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével. Amint azt az OBT korábban is egyértelművé tette: a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára – indokolta a döntést az OBT.

Nem csak Handó Tünde munkásságát ismerték el most a napokban. A több mint egymilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György a Dél-Békési Térségért kitüntetést vehette át múlt pénteken, amellyel kiemelkedő tevékenységét ismerték el.