Polt Péter felháborodott, amiért merték megkérdezni tőle, hogy ismeri-e az Elios-ügy részleteit

2018. december 4., 15:46

Szerző:

A hvg.hu újságírója volt arra kíváncsi, ismeri -e a legfőbb ügyész az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István körül gyűrűző az Elios-ügy részleteit. Polt Péter erre érezhető ingerültséggel visszakérdezett, hogy ugye nem gondolja komolyan, hogy minden ügy mappáját az íróasztalán tartja.

Az újságíró egyébként azért is volt kíváncsi a miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt érintő kérdésre, mert az igazságügyi bizottság ülésén a DK-s Arató Gergely is rákérdezett, hogy kikért -e minden az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) jelentésében érintett dokumentációt. A legfőbb ügyész erre annak ellenére nem válaszolt, hogy a gyorsan lezárt magyarországi nyomozásban sem siófoktól, sem Hódmezővásárhelyi önkormányzattól nem kérte ki a papírokat. Később sem lehetett belőle érdemi információt kiszedni egy igencsak sokakat érintő témában.

Az Elios-ügyben a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda annak ellenére megszüntette, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, (OLAF) a 2015-ig Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. által elnyert 35 közvilágítási pályázat mindegyikével kapcsolatban tárt fel visszaéléseket, 17 pályázat esetében pedig megállapította, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy a cég nyerjen.

Az OLAF ezzel szemben azt állítja, hogy az érintett pályázatokat Hódmezővásárhelytől Pécsen át Zalaegerszegig eleve úgy írták ki, hogy a feltételeknek az Elios vagy konzorcium feleljen meg, amelyben indult. Amíg a hasonló közvilágítási pályázatok esetében többnyire csak azt írják elő, bizonyos számú és típusú lámpára van szükség, ezekben azt is elvárták, hogy az indulóknak legyen LED lámpákkal kapcsolatos tapasztalatuk. Ilyen cég a nyomozás által érintett egyik évben, 2012-ben csak az Elios volt Magyarországon, de ez nem volt elég, 17 pályázat esetében kijátszották a feltételeket.

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.