Polt Péter a Kúria elé viszi a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőinek ügyét

2018. április 16. 14:17 - szerző: 168 Óra

Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőinek ügyé­ben, mert álláspontjuk szerint megkérdőjelezhető a tavaly szeptemberben hozott jogerős ítélet – értesült a Magyar Idők.

A kérelmet a Legfőbb Ügyészség képviseli a Kúria előtt. A bíróság akár új eljárásra is kötelezheti a Fővárosi Ítélőtáblát, amely tavaly szeptemberben felmentette a vádlottat.

Amint mi is megírtuk, a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 25-én másodfokon jogerősen felmentette a kémkedés, illetve bűnpártolás vádja alól, Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, Galambos Lajost és Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóit és P. László cégvezetőt. Az ügyben az Orbán-kormány hatalomra kerülése után emeltek vádat 2010-ben. A vádak szerint a Gyurcsány-kormány idején az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal egyes vezetői tudtával a magyar elhárítás kényes adatai kerültek orosz kézbe, állítólag a MOL megszerzése érdekében. 

Galambos Lajost azzal gyanúsították, hogy 2007-ben állítólagos bolgár szakembereket hívott az NBH-ba, hogy hazugságvizsgálatnak vessen alá több, általa megbízhatatlannak tartott középvezetőt. A P. László vezette biztonsági cég közreműködésével hozott szakemberek valójában oroszok voltak, akik a polgári elhárítás szerverére is rákapcsolódhattak és államtitkokat is megszerezhettek. Galambost állítólag figyelmeztették, hogy a bolgárok valójában oroszok, de nem foglalkozott vele. Szilvássyt azzal vádolták, hogy miniszterként nem tett feljelentést Galambos tettéről, hiába értesült róla. Laborcz Sándor pedig a vádak szerint nem intézkedett, amikor szembesült elődje tettével.

Az Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt érintő Elios-ügyben kevésbé lelkes a főügyész
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd