Ágyipoloska-hadak tartják frászban a dolgozókat a világszínvonalú Honvédkórházban

2019. augusztus 16., 09:21

Szerző:

Jobban nem is időzíthetett volna Németh Szilárd, aki kedden kétszer is felmagasztalta a szerinte kiváló színvonalú Honvédkórházat, például egy ultramodern bécsi kórházzal vetette össze az intézményt. Alighogy kihevertük ezt, itt a hír, hogy a Honvédkórház több osztálya – köztük a válságos állapotú beteget ellátó intenzív – orvosi szobáiban egy hónapja

ágyipoloska-hadak tartják frászban a dolgozókat,

ami azért nem feltétlenül a világszínvonal csalhatatlan bizonyítéka.

A 24 órás ügyeletet ellátó, sürgős és intenzív ellátásra szakosodott orvosok egy része a hvg.hu információ szerint kényszerből az intenzív osztály egy nem használt négyágyas kórtermébe, betegágyakra szorultak átmenetileg, mivel azoknak műanyagból vannak a matracaik, amikbe nem tudnak befészkelni a vérszívók.

Az ágyi poloska jelenlétét július első hetében, az intenzív osztály orvosi szobájában észlelték elsőként. A vérszívók csípéseit egy szakorvosjelölt vette észre magán, majd a gyanújával megkereste a kórház bőrgyógyászát, aki megerősítette, hogy ágyi poloska okozta a kellemetlen, viszkető tüneteket. Bár a szakorvosjelölt ezután egyből jelezte a történteket az osztályvezető főorvosnak, az csak annyit reagált, hogy

ne hisztériázzon!


Fotó: Wikipédia

A panaszokat a főorvos csak azután kezdte komolyan venni, hogy egy hét múltán egy másik orvos is ágyi poloska csípésekről számolt be az éjszakai ügyelete után, ekkor egy kör-e-mailben tájékoztatták a dolgozókat, hogy a szobát lezárják, az ágyat pedig kidobják.

Addigra viszont már mindegy volt. Mára cca. 35 orvost és 40 asszisztenst érint a gond, ami a már meglévő csípéseken túl azzal is jár, hogy sehova nem mer senki lefeküdni, leülni, csak arra, ami műanyag.

Egy szakorvos ráadásul már haza is vitte az ágyipoloska-fertőzést, és már az otthonában, illetve a párján is megjelentek a poloskacsípések.

A rovarinvázióval kapcsolatban a Honvédelmi minisztérium sajtóosztálya tudatta lap érdeklődésére:

„Kórházunk évente 1,2 millió beteg ellátását végzi, és mint ilyen nagy forgalmú intézmény különösen kitett a behurcolt (pl. ez esetben a betegek ruházatával behurcolt) fertőzéseknek. Az ágyi poloskák világszerte rendkívüli mértékben szaporodnak, a legtisztább lakásban és helyiségekben is előfordulhatnak. Kórházunkban, ha megjelenésüket tapasztaljuk, akkor azonnali beavatkozást és irtást rendelünk el, ez így történt júliusban is, amikor az érintett részlegeken észleltük megjelenésüket. Minden érintett helyiség az irtást követően funkciójának megfelelően használható."

A minisztérium válasza arra nem tért ki, hogy az állítása szerint betegek által behurcolt élősködő hogyan került az intenzíven ügyelő orvosok szobáiba.

Az intézmény hosszú ideje az ország egyik legeladósodottabb egészségügyi intézménye, Benkő Tibor honvédelmi miniszter azonban ennek ellenére elégedett Kun Szabó István kórházparancsnokkal, és nem tervezi a Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgatóval nászszülői kapcsolatban álló vezérőrnagy lecserélését – emlékeztet a lap.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.