Politikai cunami lehet a fideszes belháborúból

2016. december 12. 11:44

Egy abszolút a Fidesz belső köreiben lévő ember ismerte el, hogy a Simonka György facebookos megvédéséről szóló sorvezető valódi, és ők ilyen módszerekkel dolgoznak – mondta Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke a Klubrádióban. Szerinte politikai cunaminak nevezhető a most kirobbant békési fideszes belháború, nem tudni, hol áll meg az ügy.

A napokban nyilvánosságra került egy kommentelési útmutató arról, hogy a hívek hogyan reagáljanak Simonka György ügyeire, miután a fideszes politikust költségvetési csalás bűntettével hozzák összefüggésbe.

Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke szerint egyértelmű, hogy a „stáb" aláírással terjedő hírlevél kiktől származik. Bod Facebook-bejegyzése alá valaki azt kommentelte: „Kedves Tamás, csak nem gondoltad, hogy szó nélkül hagyjuk az aljas rágalmaidat? Az a bajotok, hogy szervezettek vagyunk? :)”. A kommentelő Bod Tamás szerint az a Szegedi Balázs, aki Simonka kampányfőnöke volt a 2014-es választáson, most pedig kabinetvezetőnek nevezi magát, emellett a Békés megyei közgyűlés képviselője fideszes színekben, és ott a területfejlesztési bizottság alelnöke.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Az Együtt politikusa a Klubrádióban érdekes fordulatnak nevezte, hogy az ügy kipattanása után komoly fideszes vita indult el. Simonka a Facebookon ugyanis azt írta, hogy szerinte egyenlőtlenül oszlanak meg a támogatások a Békés megyei települések között, Gyula városa például túl nagy arányban részesül belőlük. A kommentelési útmutatóval összhangban több fideszes is azt írta a közösségi oldalon, hogy a Simonka-botrány valójában a „gyulai érdekszféra sérelmeiről szól", előre megtervezett lejáratási kísérlet.

Válaszul Alt Norbert, a gyulai Fidesz elnöke hozzászólásában azt írta: „Úgy gondolom, hogy Békés megye és benne Dél-Békés is csak úgy lehet sikeres és eredményes, ha közösen lépünk fel a problémák megoldása érdekében. Te, úgy látszik, nem ezt az utat választod, hanem a megosztást. Az a politika, amit te képviselsz, csak az irigység fokozásához, az emberek megosztásához és vezet".

A hozzászólása alatt aztán ez a komment jelent meg: „Honnan tudjátok, hogy a következő hetek sajtóbotrányai nem rólatok fognak szólni?!". Erre Alt Norbert úgy válaszolt: „Onnan, hogy soha nem jutott még eszünkbe sem, hogy olyan facebookos kézikönyvet készítsünk, amely útmutatásokat tartalmaz más települések, azok vezetése lejáratására...ne haragudj, de ami most megy, arról inkább no comment..."

Simonka György fideszes képviselő saját unokahúgától bérli otthonát havi hatvanezer forintért. Akkor adta el a telket a két házzal, amikor várható volt, hogy végrehajtás alá kerül az ingatlan. Bod Tamás fedezetelvonás gyanúja miatt tett feljelentést az ügyben, amit az alábbi indoklással utasított el az ügyészség: „A tartozás fedezetének elvonása büntette miatt 2016. november 14. napján a Legfelsőbb Ügyészségre eljuttatott és a Legfelsőbb Ügyészség Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztálya által a Központi Nyomozó Főügyészségre megküldött feljelentésével kapcsolatban értesítem, hogy feljelentését – szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán – a központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt a fenti számon már folyamatban lévő bűnügyben vizsgáljuk."