Hiába a vádalku és a Boldog István elleni vallomás, mégsem lehet tovább polgármester Kengyel vezetője

2020. január 18., 11:00

Szerző:

Mégsem lehet tovább Kengyel polgármestere a sikkasztásért elítélt Nagy Szilárd. A kengyeli önkormányzat pénteken közleményben jelentette be, hogy a közigazgatási bíróság január 9-én elutasította Nagy Szilárd kérelmét, ezért a helyi választási bizottság időközi választást ír ki a polgármesteri tisztségre – vette észre a hvg.hu.

Nagy Szilárdot a Szolnoki Járásbíróság tavaly október végén felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás és nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt. A vádirat szerint az elmúlt 5 évben a politikus több mint 10 millió forintot sikkasztott a község vagyonából. Teljesítés nélkül kötött szerződéseket, a falu kasszájából pedig saját adósságait is törlesztette.

A bíróság mégis előzetes mentesítésben részesítette Nagy Szilárdot, így nem veszítette el polgármesteri tisztségét automatikusan. Azt a 168 Óra írta meg, hogy Nagy azért kaphatott ilyen enyhe büntetést, mert vádalkut kötött a vádhatósággal. Ennek révén derült fény a fideszes parlamenti képviselő, Boldog István bizalmi körének pályázati üzelmeire.

Nagy Szilárd 2014-ben még a Fidesz jelöltjeként nyerte meg 93 százalékkal a polgármester-választást, tavaly viszont már függetlenként indult, miután megromlott a viszonya Boldog Istvánnal. Nagy Szilárd így is nagy különbséggel nyert idén a fideszes Bartus Gáborral szemben.

A kengyeli képviselőtestület azonban tavaly novemberben megszavazta, hogy méltatlanság miatt megszünteti a jogerősen elítélt Nagy Szilárd polgármesteri tisztségét. Ez ellen fellebbezett Nagy, amelyet elutasított a közigazgatási bíróság.

A polgármester megbízatása 2020. január 8-án megszűnt, az időközit 120 napon belül írja ki a bizottság.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.