Borkai Zsolt nem nyilatkozott családtagjai anyagi helyzetéről, vagyonnyilatkozata alapján nehezen érthető luxuséletmódja

2019. október 18., 09:05

Szerző:

szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt, Győr Fideszből kilépett polgármestere korábban azt állította, hogy nem közpénzből fizette az adriai jachtos orgiát, hanem magánút volt. A hvg.hu betekintést kért a polgármester vagyonnyilatkozatába, öt évre visszamenőleg.

A portál csak az idén leadott dokumentumot kapta meg, személyes betekintésre. A városháza indoklása szerint azért, mert az önkormányzati törvény értelmében az új vagyonnyilatkozat benyújtása után a korábbit visszaadják a polgármesternek, így az már nincs meg a hivatalnak. Összehasonlítási alap ezért nincsen, mivel a városvezető nem teszi közzé interneten vagyonnyilatkozatát.

A Borkai-család
Fotó: Facebook/Borkai Zsolt

A portál a 2018-as évre vonatkozó adatokat nézhette most meg. Eszerint Borkai Zsolt a házastárshoz, illetve a vele közös háztartásban élőhöz nem írt be senkit. A városvezetőnek felesége és két gyermeke van.

Hét ingatlan van a nevén, négy győri és három sokorópátkai. Győrben található

  • egy 640 négyzetméteres építési telke, melynek fele részben tulajdonosa 1989 óta,
  • egy 639 négyzetméteres telke, rajta egy 108 négyzetméteres családi ház, amely fele részben az övé 1993 óta,
  • egy 65 négyzetméteres lakóháza, 4/6-od tulajdoni arányban, 2010 és 2017-es örökléssel került hozzá,
  • és egy 17 négyzetméteres garázsa, amelyet szintén 2017-ben örökölt.

Sokorópátkán három szántója van, ebből kettőt 2016-ban, egyet 2018-ban vett, az összterület 23 771 négyzetméter, vagyis 2,37 hektár. Nagy értékű ingóság nincs a nevén. Az illetményalap hathavi összegét meghaladó készpénzhez beírt 15 millió forintot, amelyet 2017-ben örökölt.

Egy banknak 10,5 millióval tartozik.

Rendszeres jövedelemként olimpiai járadékot (297 ezer) és polgármesteri fizetést (kicsit több mint 1 milliót) kapott 2018-ban. A vagyonnyilatkozata szerint gazdasági társaságban nincs érdekeltsége.

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.