Részleges kijárási tilalmat vezetett be Polgár DK-s polgármestere, bár a törvény szerint ezt csak a kormány tehetné meg

2020. március 23., 06:28

Szerző:

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy nincs Magyarországon olyan gócpont, ami indokolná a kijárás korlátozását, ezért a kormány egyelőre nem tervezi a kijárási tilalom bevezetését. A 8 ezer fős hajdú-bihari Polgár vezetése azonban máshogy gondolja, és - vélhetően az első magyar településként - részleges kijárási tilalmat vezetett be - írta a nepszava.hu.

A harmadik ciklusát töltő DK-s polgármester, Tóth József azzal kezdi közleményét, hogy a polgáriak nagy többsége tudomásul vette az eddig meghozott döntéseket, és fegyelmezetten eleget is tesz az elvárásoknak. 

„Ugyanakkor érzékeljük azt is, hogy még mindig jelentős számban vannak, akik a kialakult veszélyhelyzetről nem vesznek tudomást, kockáztatva ezzel maguk és mások megfertőződését”- jegyezte meg Tóth József.

A polgármester szerint a város közterületein és üzleteiben látni lehetett munkavégzés alól felmentett munkavállalókat, szociális gondoskodásban részesülő idős embereket és otthoni tanulásra kötelezett fiatalokat is. A polgármester videóüzenetében közölte, hogy nem tudnak koronavírusos fertőzöttről Polgáron, járványügyi megfigyelés alatt három személy áll, de szerinte napok vagy órák kérdése csak, hogy náluk is megjelenjen a vírus.

Tóth József szerint otthonmaradásra kötelezett: 

  • az önkormányzat azon munkavállalója (közalkalmazott, köztisztviselő, közfoglalkoztatott és az egyéb munkaviszonyban lévő) akit az önkormányzat pótszabadság biztosításával mentesített a heti munkavégzés alól,
  • az önkormányzat szociális ellátásában részesülő (szociális gondozásban, házi segítségnyújtásban, szociális étkezésben) 70 év fölötti polgári lakos,
  • az oktatás-nevelési intézményekben elrendelt szünet kapcsán otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.

A fenti rendelkezés alól kivételt jelent a napi élelmiszerek és gyógyszerek vásárlása, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése, valamint a napi munkába járás. Az indokolatlannak tűnő közterületi jelenlétet az önkormányzat közbiztonsági csoportja ellenőrzi. Tájékoztatnak, figyelmeztetésben részesítenek, feljegyzéseket készítenek, illetve ha ez szükséges jelzéssel élhetnek az oktatás-nevelési intézmény fenntartója, a szociális ellátást nyújtó intézmény vezetője, valamint az érintett személy munkáltatói joggyakorlója felé.

„Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak, melynek során kezdeményezhetik az önkormányzati pótszabadság visszavonását, a szociális szolgáltatások felfüggesztését, a segélykérelmek elutasítását”- közölte a polgármester.

Tóth József bejelentése azonban nehezen értelmezhető, mivel kijárási tilalmat nem az önkormányzat, nem a polgármester, hanem kizárólag a kormány rendelhet el. A polgármester által hivatkozott katasztrófavédelmi törvény 49. paragrafusa is rögzíti, „veszélyhelyzetben korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását”, kormányrendelet alapján. Ilyen határozatot azonban egyelőre nem hozott a kabinet.