Pokorni Zoltán: Egy nyilas is tud jó regényt írni

2020. február 7. 18:05 - szerző: 168 Óra

A Nemzeti alaptantervről kérdezte az Index videóriportere Pokorni Zoltán korábbi oktatási minisztert, a XII. kerület fideszes polgármesterét annak apropóján, hogy Nyírő József kötelező olvasmány lett. A riportot a hvg.hu szemlézte.

Pokorni jelezte, hogy tantervi kérdésekben nem érzi magát otthon, de úgy fogalmazott:

„Egy nyilas is tud jó regényt írni.”

„Heideggerrel szemben is felvetődtek ezek a vádak okkal és joggal, de kinek jutna eszébe a filozófiai nagyságát megkérdőjelezni” – tette fel a kérdést Pokorni.

A polgármester szerint a jelszavakkal óvatosabban kell bánni, de a tantervíróknak sem ártana az óvatosság. Abban nem biztos, hogy Nyírőnek bele kellett kerülnie az alaptantervbe, de kiemelte, hogy az iskolákban nem csak példákat tanítanak.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A jó pedagógus értékdilemmákat vázol. Ez, egy jó regény és a politikai szerepvállalás nyilvánvaló kettőssége, ütközése egy nagyon szép értékütközés. Pont arra való, hogy elgondolkozzon rajta egy kamasz, akinek az élete arról szól, hogy a felnőttek világa olyan-e, amilyennek állítják” – mondta Pokorni, aki ugyan

nem biztos, hogy erre Nyírő a legjobb, de hogy alkalmas rá, abban biztos.

Pokorni Zoltán decemberben a városmajori tömeggyilkosságok helyszínén mondott beszédet, ahol könnyek között ejtett szót a nyilasok közé állt nagyapjáról. Úgy fogalmazott: „A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és ebben a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt.” Azután saját kérésére január 17-én eltávolították azt a rézlapot a XII. kerületben 2005-ben felállított turulszoborról, amelyen a nagyapja neve is olvasható volt.