Pofátlan tereléssel titkolózik a kormány a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal „idegenrendészetivé" alakításáról

2018. november 6., 15:02

Szerző:

Még október 15-én fordult írásbeli kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez a szocialista Harangozó Tamás. Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy napirenden van a Bevándorlásügyi és Menekültügyi Hivatal átszervezése, amely során megtörténne a rendőrségbe való integrációja, és a későbbiekben ezen formában működne tovább mint idegenrendészeti csúcsszerv. Az MSZP-s politikus azt akarta tudni, valóban tervezik-e a BMH átszervezését, ha igen, akkor mikor fog megtörténni a tervek szerint az integráció, mennyiben fogja ez érinteni a rendőrségen belüli idegenrendészeti munkát és az ezzel kapcsolatos munkaköröket. Magyarán, a jogszabályokban foglalt lehetőségével élve pontos tájékoztatást várt volna az illetékes minisztertől, elsősorban a hivatal dolgozóinak jövőjét, munkajogi és egyéb státuszát illetően.

Ehelyett Pintér november 5-i keltezésű válaszában mindössze az állt:

„A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szervezetére vonatkozó kormányzati döntések ismertetésre kerültek a 2018. október 25-én megtartott Kormányinfón."

Való igaz, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 25-i Kormányinfón bejelentette, a ma létező Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal helyett Idegenrendészeti Hivatal jön létre, ami kifejezi a magyar választók többször megerősített szándékát: Magyarország nem lesz bevándorlóország. Az üzenet egyértelmű, itt csak idegenrendészet van, befogadás nincs.

Csakhogy a szervezet névváltoztatását és átalakítását, továbbá a kormánydöntés egyéb részleteit firtató kérdésre Gulyás mindössze annyit volt hajlandó elárulni, a Belügyminisztérium benyújtja majd a módosítási javaslatait a parlamentnek.

A Pintér-féle javaslat máig sem az Országgyűlés, sem pedig a kormány honlapján nincs, így a belügyminiszter írásbeli válasza nemcsak jogsértő – hiszen az országgyűlési képviselők tájékozódásra szóló jogosultságai tájékoztatási és adatközlési kötelezettséget rónak a kormányzati szervekre, s állami vezetőkre –, hanem meglehetősen pofátlan is.