Pintér Sándor sem tudott róla, hogy a rendőrök az FBI segítségét kérték egy zsarolási ügy miatt

2019. július 26., 13:32

Szerző:

Egy kereskedéssel foglalkozó exrendőrt kért meg néhány rendőr 1991-ben, hogy vegye fel a kapcsolatot az FBI európai igazgatójával anélkül, hogy erről a belügyi vezetés tudomást szerezzen - írja az Index eredeti dokumentumokkal bizonyítva azt a szövevényes történetet, amelynek köszönhetően a magyar rendőrség első alkalommal lépett közvetlen kapcsolatba az amerikaiakkal.

Egy bizonyos Z. 1991 nyarán már nem dolgozott rendőrként, de magánnyomozóként néha még bevetette magát. A férfit maga Tonhauser László rendőr alezredes hívta, hogy segítséget kérjen. Z. ismerte az alvilágot, így nem volt ismeretlen előtte Zubovics Gyula neve. Zubovics a nyolcvanas években ment Los Angelesbe, majd a rendszerváltáskor hazatért.

Mint kiderült, Z.-t azért hívták be a rendőrségre, mert egy titkos, sehol sem dokumentált akcióhoz kellett nekik egy megbízható civil. Volt ugyanis egy B. József nevű, ugyancsak Los Angelesből hazatért férfi, aki azzal kereste meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy a Los Angeles-i magyar maffia hírhedt alakja, Zubovics halálosan megfenyegette. Az ügyet bonyolította, hogy B. bevallotta, hogy valójában az FBI ügynöke, és Zubovics pont azért követel tőle 450 ezer dollárt, mert korábban róla is adott információkat az amerikaiaknak.

A magyar rendőrségnek ekkor még nem volt tanúvédelmi programja, ezért megkérték a magánnyomozással is foglalkozó Z.-t, hogy lássa el B. József védelmét. Z. többször el is költöztette a férfit, de mivel ezt nem lehetett hosszútávon csinálni, a magyar rendőrök úgy gondolták, hogy az FBI ügynökét védjék meg inkább az amerikaiak. Kapcsolat azonban nem volt, és törvénytelen is lett volna felvenni, ráadásul Pintér Sándor országos rendőrkapitány, valamint Boros Péter belügyminiszter tudta nélkül kellett lezongorázni az akciót.

Fotó: 168 Óra archív

Z. végül megkapta az FBI európai képviselője, Robert M. Fanning telefonszámát, akivel tolmács segítségével tudtak kommunikálni. Egy személyes találkozónak és a dokumentumoknak köszönhetően az FBI-os vezető tudta, hogy Z. tényleg az, akinek mondja magát, és onnantól készséggel állt a magyarok rendelkezésére.

A magyarok ezután titokban üzenték meg az FBI-nak, hogy Zubovics mikor hova megy. B. József később az Egyesült Államokba ment és jelentkezett a tanúvédelmi programba, Zubovics pedig Szentendrén nyitott bordélyházat. 1997 májusában a szentendrei lokálja előtt, saját terepjárójában robbantották fel.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.