Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A Belügyminisztérium rendelte meg az egészségügy átalakításáról szóló tanulmányt, nem az Emmi

2020. július 15. 20:45 - szerző: 168 Óra - forrás: HVG.hu

Szűk három hónap alatt készíti el a magyar egészségügy lehetséges átalakítását megalapozó tanulmányt az a tanácsadócég, amelyik a szlovákiai egészségügyi reform megalapozásán is dolgozott. A tanulmány a Belügyminisztérium rendelte, nem az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja a hvg.hu.

A Belügyminisztérium (BM) által közzétett szerződéslista szerint nettó 278 millió forintért kötött szerződést a nemzetközi Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég magyar leányvállalatával „tanulmány és vezetői összefoglaló készítése a magyar egészségügy lehetséges értékalapú átalakításáról” címén.

A megbízás május 18-án lépett hatályba, és augusztus 7-ig szól.


Fotó: MTI/Soós Lajos

K-Monitor június végén számolt be arról, hogy a BM engedélyt kért rá, hogy a „koronavírus elleni védekezéssel összefüggő” beszerzés keretében leszerződhessen a BCG-vel a tanulmány elkészítésére.

Az már májusban kiderült, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem csak a járvány elleni védekezésben játszik fontos szerepet a kormányban, de az egészségügyi rendszer átfogó reformjának előkészítésében is.

 

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt nyilatkozta a Népszavának:

„A belügyminiszter nemcsak az orvosi kamarával, de más szervezetekkel, meghatározó szereplőkkel, köztük az egészségügy véleményvezéreivel is széles körben konzultál.”

A hvg.hu érdeklődött a BCG-nél a tanulmányról, de nem akartak nyilatkozni. A cég számára mindenesetre nem új terület az egészségügy, ők dolgozták ki a legutóbbi egészségügyi reform alapjait Szlovákiában is.