Az izraeli nagykövetség is elítélte a PIM igazgatóját, amiért az egy kiadós sorosozás közben gázkamrákat kezdett emlegetni

Több zsidó szervezet is tiltakozott már a PIM igazgatójának cikke miatt.

2020. november 29., 10:00

Szerző:

Twitteren üzent Izrael magyarországi nagykövetsége Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának Origo-n megjelentett véleménycikkéről, szúrta ki a 444. Ebben az írásban a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója Soros Györgyöt a “liberális Führer”-nek, a vele szimpatizálókat “liberárják”-nak, Európát pedig “Soros György gázkamrájának” nevezte.

A nagykövetség így fogalmazott:

“Teljes mértékben elutasítjuk a Holokauszt emlékének használatát és az azzal való visszaélést bármilyen célra, ahogy az egy mai véleménycikkben is megtörtént.”

 

Közben az American Jewish Committee (AJC) nevű amerikai zsidó szervezet közép-európai egysége is hasonló gondolatokat fogalmazott meg a közösségi médiumban a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának szavairól.

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának dolgozatát szombaton a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség (Mazshisz) is elítélte. Ők ezt írták:

„Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt.” 

Kép: MTI/Mohai Balázs

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.