Trianoni dalműveket íratna a nehéz helyzetbe került zeneszerzőkkel a Demeter Szilárd-féle Petőfi Irodalmi Múzeum

2020. május 4., 17:47

Szerző:

Megjelent a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) pályázata, amellyel a járvány miatt nehéz helyzetbe került írókon, költőkön, dramaturgokon és zenészeken kívánnak segíteni. A pályázat egyik érdekessége, hogy

a dalszerzők csak akkor kaphatnak támogatást, ha Trianon témában írnak dalt.

– számolt be a fejleményről az Index. 

Az íróknak, költőknek és dramaturgoknaka témaválasztás csupán lehetőség, ellentétben a zenészekkel, akiknek viszont kötelező Trianon-témában alkotni, ha pénzügyi támogatáshoz akarnak jutni. Összesen 50 millió forintot osztanak ki, ebből 30 jut az íróknak és költőknek, 10-10 a dramaturgoknak és zeneszerzőknek. A zenészek maximum bruttó 300 ezer forintra pályázhatnak fejenként, a többi kategóriában ez az összeg maximum bruttó 150 ezer.

A támogatott zenék esetében a PIM a támogatás fejében 5 évre megszerzi az elkészült zenemű ingyenes közzétételi jogát is vagyis a múzeum öt évig nem köteles jogdíjat fizetni az általa publikált és támogatott zenékért, ami a pandémia idején különösen fájdalmas a dalszerzőknek, hiszen lemezeladások és koncertek híján ez az egyik utolsó fix éves bevételi forrásuk. 

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.