Elutasították a fideszes Sára Botond kifogásait, Pikó András az új józsefvárosi polgármester

2019. október 21., 22:02

Szerző:

Pikó András, Budapest VIII. kerületének új ellenzéki polgármestere is átveheti a hivatalát, a Fővárosii Választási Bizottság ugyanis elutasította azt a beadványt, amelyben az eddigi fideszes polgármester,  Sára Botond támadta meg az eredményt. 

Sára Botond – írja a 444 – arra hivatkozott, hogy

  • ő mindössze 269 szavazattal kapott ki Pikó Andrástól, és feltűnően magas, 332 volt az érvénytelenül leadott  szavazatok száma.
  • fideszes delegáltak szerint a szavazatszámláló bizottságok olyan voksokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek „egyértelműen tükrözték a választói akaratot”,
  • sérült a választás tisztasága és az esélyegyenlőség, az egyik szavazókörben ugyanis olyan ellenzéki küldött ült, akinek a felesége egyéni képviselőjelöltként indult ugyanott, 
  • a Hír TV szerint szavazatvásárlásra is volt példa a VIII. kerületben, a helyi választási bizottság feljelentést is tett, és nem a legtöbb „tiszta” szavazatot szerző jelölt – értsd: ő – nyerte a választást.

A bukott fideszes polgármester a beadványához mellékelt egy fotót is, amelyen egy állítólagos ellenzéki küldött biciklin urnát szállít, é kérte, hogy két józsefvárosi szavazókörben semmisítsék meg a polgármester-választás eredményét, számolják újra a szavazatokat vagy ismételjék meg az egészet.

Az FVB mindegyik kifogást elvetette.

  • Túl általános megállapítás, hogy az érvénytelen szavazatok száma befolyásolta az eredményt.
  • Nem szabálytalan, hogy egy képviselőjelölt hozzátartozója üljön a szavazatszámláló bizottságban, visszaélésre pedig nincs bizonyíték.
  • Hátulról majdnem minden biciklis egyforma.

Pikó András 11 241 voksot (49.6%) kapott október 13-án, Sára Botond 10 972-t (48.42%).

Az FVB korábban már döntött arról, hogy több ellenzéki győztes, Baranyi Krisztina, V. Naszályi Márta és Déri Tibor is elfoglalhatja a polgármesteri széket a IX., az I., illetve a IV. kerületben.