Fővárosi Választási Bizottság: nem élt vissza a választók adataival Pikó András stábja

2019. szeptember 17., 14:40

Szerző:

Két feltételezéseken alapuló újságcikk alapján nem lehet megállapítani, hogy Pikó András független józsefvárosi polgármesterjelölt stábja visszaélt a választóknak az ajánlóíveken szerepelő adataival – mondta ki a másodfokon eljáró Fővárosi Választási Bizottság.

Fotó: Facebook

Korábban a kerületi választási bizottság helyt adott a Fidesz-KDNP panaszának, miszerint Pikóék saját célra használhatták fel a választói adatokat, nem pedig csak összegyűjtötték azokat az ajánlóíveken.

Ahogy arról a 168 Óra is beszámolt, házkutatást tartott a rendőrség múlt hét szerdán az ellenzéki kampányközpontban. Egy aktivista és Udvarhelyi Tessza laptopját lefoglalták, amin az után kutattak, hogy készült-e adatbázis a választói adatokból. A látványos rendőrségi akció miatt az ellenzék tüntetést tartott a főváros VIII. kerületében múlt hét pénteken. A házkutatást a fideszes hatalom megnyilvánulásaként értelmezte az ellenzék.

Az ügy azzal robbant ki, hogy Pikó kampányfőnöke, az egyébként civil érdekvédő munkáiról ismert Udvarhelyi Tessza egy fényképet osztott meg egy Facebook-csoportban arról, hogy az aktivisták "feldolgozzák" az ajánlóíveket leadás előtt. Udvarhelyi akkor lapunknak azt mondta, hogy semmi törvénysértő dolog nem történt, egyszerűen az ajánlóívek sorszámait kellett ellenőrizni, hogy minden felvett ív visszakerült-e – a hiányzó ívek után ugyanis bírságot kell fizetni. Udvarhelyi ugyanakkor elismerte, hogy "hülyeség" volt a fotót megosztania, nem számolt azzal, hogy a csoportba beépült kormánypártiak felhasználnák a fotót ellenük.