Magyar Helsinki Bizottság: Pikó András jogszerűen hozta nyilvánosságra a fideszes pártirányításról szóló e-maileket

2019. december 25., 22:21

Szerző:

Józsefváros főpolgármestere még a múlt héten hozott nyilvánosságra két e-mailt, amely tanúsítja, hogy a az október 13. előtti fideszes korszakban gyakorlatilag közvetlen pártirányítás alatt működött a helyi önkormányzati lap. Ezután több bejelentés is érkezett a a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), amely vizsgálatot indított Pikó András adatkezelési gyakorlata miatt, a Magyar Helsinki Bizottság szerint azonban közö-ügyről van szó, Pikó András  jogszerűen hozta nyilvánosságra a hivatali e-maileket.

A szervezet jogásza, M. Tóth Balázs az Átlátszón írt cikket erről.

Az információs önrendelkezési jogról és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény szerint közérdekből nyilvános adat a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörében eljáró személy neve, feladatköre, munkaköre, vezetői megbízása, a közfeladat ellátásával összefüggő egyéb személyes adata. Tehát törvény rendelkezik úgy, hogy egyes személyes adatok a nyilvánosságra tartoznak

– érvel . 

A nyilvánosságra hozott e-maiek egy olyan levélváltásban szerepelnek, amely résztvevőinek mindegyike közfeladatot lát el, és az e-mailek tárgya is a közfeladattal állt kapcsolatban. Alkotmányos alapelv, hogy ha a személyes adat kezelése nem öncélú, nem megalázó, és a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődére számot tartó tájékoztatásnak minősül, akkor egyúttal jogszerűnek számít. Ez összhangban áll az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatával, vagyis hogy a demokratikus államokban a közügyekkel kapcsolatos vitákhoz fűződő érdek sokszor fontosabb, mint a magánszféra védelme. „Elég nagy baj lenne egy demokráciában, ha hivatalos személyeknek és közpénzből fenntartott újságok alkalmazottainak az újság tartalmával kapcsolatos levelezése nem közügy, hanem védett magántitok lenne” – jegyzi meg M. Tóth Balázs.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.