Pikó András stábja helyreigazítást akar, és ha Kocsis Máté nem kér bocsánatot, jöhet még rágalmazás miatti jogi eljárás is

Helyreigazítást kér a józsefvárosi ellenzék azoktól a sajtóorgánumoktól, amelyek kész tényként közölték, hogy Pikó András polgármesterjelölt és stábja törvénysértést követett el, amikor feltöltött a Facebookra egy, az ajánlóívek feldolgozásáról szóló képet. A VIII. kerületben, az önkormányzati választás napján szavazatfigyelő, civil ellenzéki aktivisták „Ötezer forint vagy öt év tisztelet” feliratú pólókban járják majd az utcákat, hogy megelőzzék a szavazással való visszaéléseket.

2019. október 8., 06:12

Szerző:

Helyreigazítást kér a józsefvárosi ellenzék azoktól a médiumoktól, amelyek átvették, vagy kész tényként közölték, hogy törvénysértést követtek volna el – tudtuk meg Pikó Andrástól, az ellenzéki pártok által támogatott, VIII. kerületi polgármesterjelölttől. 

Beszámoltunk róla, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt kampánystábja ellen választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást. A házkutatással tarkított rendőrségi vizsgálat azután indult, hogy a Magyar Nemzet közölte Udvarhelyi Tessza kampányfőnök felvételét, amelyen az szerepelt: az aktivisták dolgoznak az ajánlóívek feldolgozásán. A lap arról írt, hogy az aktivisták tiltott adatbázis építésén dolgoztak. A kampányfőnök szerint a fotóval akart köszönetet mondani az ingyen dolgozó, saját szabad idejüket feláldozó, fáradt aktivistáknak. Kocsis Máté a Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt mondta, az ellenzéki összefogás jelöltjei a saját csapataikkal az ajánlóívekről törvénytelen listát készítettek. 

Fotó: Merész Márton

– Nagyon megkönnyebbültünk, bár soha nem volt kétséges, hogy ártatlanok vagyunk – tette hozzá a VIII. kerületi polgármesterjelölt. 

Az ügyben Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke vizsgálata még nem ért véget. Pikó András szerint nem kétséges, hogy a NAIH sem juthat más eredményre, mint a rendőrség. – Nemsokára nyugvópontra jut ez az ügy. De elvárnám, hogy a Fidesz bocsánatot kérjen. Ha Kocsis Máté ezt nem teszi meg, felmerülhet a rágalmazás miatti jogi eljárás, de erre a következő öt évben van lehetőségünk, még nem hoztunk erről döntést – mondta. 

Hétfőn Karácsony Gergely bejelentette, az ellenzék alternatív szavazatszámláló rendszert hoz létre az önkormányzati választásokra. Amint elkészülnek a választási jegyzőkönyvek, azokat az ellenzéki szavazóköri delegáltak lemásolják, és azt elküldik a kerületi kampányfőnököknek. Az ő feladatuk lesz, hogy ezeket az adatokat feltöltsék egy nem nyilvános adatbázisba. Felvetésünkre, a VIII. kerületben hogyan ellenőrzik az esetleges szavazóköri visszaéléseket, Pikó András úgy reagált, tájékoztató kampány indítanak azokban a városrészekben, ahol korábban tapasztaltak szavazatvásárlási kísérleteket. A választás napján szavazatfigyelő, civil aktivistáik járják az utcákat, figyelik a gyanús jeleket. 

– Ötezer forint vagy öt év tisztelet – ez a szöveg szerepel majd a pólójukon. – Azt az ajánlatot közvetítjük így, hogy a szavazók választhatnak: elfogadnak ötezer forintot a kormánypárti szavazatukért, vagy egy olyan ellenzéki politikust választanak, aki öt éven keresztül tisztelettel, törődéssel viszonozza a bizalmukat – mondja Pikó András. 

Szerinte mozgalmi jellege van az ellenzéki kampányuknak, sok biztató szót kapnak, de ez nem jelenti azt, hogy megnyerik a választást, csak azt, hogy van esélyük.  – Az biztos, bármi is történjen, október 13-án lesz sok ezer érvem arra, miért kell folytatnunk. Ez sok ezer ember szavazata lesz, akinek a bizalmát már most is élvezzük – tette hozzá.