A PIM dolgozói egységesen elhatárolódnak Demetertől

2020. november 30. 18:33 - szerző: 168 Óra

A cikkétől és annak visszavonásának mikéntjétől is. Demeter nekik írt levélben magyarázkodik.

 

Közleményt adtak ki a Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói, köztük a a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai is, amelyben egységesen, vévvel vállalva és aláírva "elhatárolódunk Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától".

Nem mondanak ugyanakkor fel, mert "a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell". De  úgy látják, hangot kellett adjanak véleményüknek. 

A 444 pedig úgy tudja, Demeter belsős körlevelet írt, amelyben magyarázza cikkét olyanokkal, mint hogy "A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs”. Emellett úgy látja, akik most a fejét követelik, hallgattak, amikor az ellenzék antiszemita jelöltet indított a borsodi időközi választáson. Emellett úgy látja, igaza volt Gulyás Gergelynek abban, hogy nem lett volna szabad indulatból publicisztikát írnia (a miniszter szerint higgadtságra van szükség minden oldalról). De ő, mint Demeter írja, szenvedélyesen szereti a hazáját, nemzetét és kultúráját és ha ezek veszélybe kerülnek, neki kötelessége megvédeni azokat, és ezek most szerinte veszélybe kerültek. “Úgy gondolom, hogy a liberális multikulturális utópia is éppen annyira veszélyes, mint a nácizmus és kommunizmus volt” - amivel megismétli Sorost führerező publicisztikája állítását (és ellentmond magának, hogy a holokauszt relativizálása hiba). Leírja, magától nem fog lemondani, és hitet tesz a szólás- és véleményszabadság mellett.