Négy napja megszűnt az érsebészet a Péterfy Kórházban

2020. február 4., 17:45

Szerző:

Február 1-jétől sem akut, sem krónikus érbeteget nem lát el a Péterfy Sándor utcai Kórház – értesült a MedicalOnline. A feladat ellátáshoz legalább három érsebészt kellene alkalmaznia a kórháznak, ám december óta csak egy szakorvos és egy rezidens látta el a feladatot.

A helyzet kritikus, országszerte kevés az akut érbeteg ellátáshoz kellő gyakorlattal rendelkező érsebész. A Péterfy kiesésével

a többi, budapesti érbeteg-ellátást nyújtó intézménynek havonta négy ügyelettel kell majd többet ellátnia.

Fővárosi Kórházak - Péterfy Sándor utcai Kórház Péterfy Sándor utcai Kórház
Fotó: Máthé Zoltán

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt közölte, hogy folyamatos és zavartalan a budapesti érsebészeti ellátás. Februártól a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet látja el a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet ellátási területéről érkező, érsebészeti szakellátást igénylő betegeket.

A fővárosi ellátásban tavaly márciusban mutatkoztak először problémák, amikor a Péterfy lemondta az akut érsebészeti ellátást. Dr. Tóth Gyula március eleje óta egyedül gondozta a Péterfy Kórház ellátási területéhez tartozó krónikus érbetegeket, és a hónap minden napján telefonos készenléttel segítette a baleseti központ ügyeleti munkáját – ám júniusban tragikus hirtelenséggel meghalt.

Havi 30 napon vállalta egyedül az ügyeletet.