Péterfalvi Attila szerint a GDPR a korábbinál nagyobb kötelezettséget ró az adatkezelőkre

2019. április 3., 13:17

Szerző:

– A csaknem egy éve hatályba lépett európai uniós adatvédelmi csomag a korábbinál nagyobb kötelezettségeket ró az adatkezelőkre, akik erre nem mindig vannak felkészülve – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a szervezet elmúlt évi tevékenységét bemutató szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Mint mondta, a múlt év májusa óta hatályos uniós szabályozás ugyan szűkíti a nemzeti mozgásteret, de közben alapelvi szintre emeli az adatkezelők elszámoltathatóságát. Nem csak tisztességesen, átlátható módon és törvényesen kell az adatkezelést folytatniuk, de képesnek kell lenniük ezt igazolni is, hívta fel a figyelmet.

Péterfalvi Attila
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kifejtette, az új rendszerben felértékelődik az adatbiztonság szerepe, az uniós előírások szerint egy súlyos adatvédelmi incidensnél akár hárommilliárd forint is lehet a bírság.

A GDPR bevezetésének az áldozata a nem jogi elismerésének folyamata is, ugyanis jelenleg a hivatalok nem bírálják el a név- és nemváltoztatási kérelmeket. A transznemű embereknek ezért jelenleg nincs lehetőségük arra, hogy nevüket és nemüket nemi identitásuknak megfelelően megváltoztassák. Az állam ugyanis az uniós rendeletre hivatkozva felfüggesztette a kérelmek elbírálását. Igaz, az eljárás eleve nincs kellően jogilag szabályozva.