Péterfalvi Attila problémásnak tartja Hadházy Ákos aláírásgyűjtését, de a Kubatov-listákat nem említette

2019. június 14., 16:38

Szerző:

Hatszáznyolcvanezer magyar állampolgár személyes adatai juthattak az EU-n kívülre azáltal, hogy Hadházy Ákos az európai ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyűjtésbe adatfeldolgozóként vont be külföldi cégeket – nyilatkozta Péterfalvi Attila a Magyar Nemzetnek.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint problémás az a tény, hogy az aláírók adatai külföldre kerülhettek. Az aláírásgyűjtés interneten fellelhető adatkezelési tájékoztatójában ugyanis az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.Com Inc. céget jelölték meg adatfeldolgozókként. A The Rocket Science Group internetes marketingtevékenységet végez, a Sync.Com pedig adatok tárolásában segíthet. 

Péterfalvi Attila szerint mindez azt is jelentheti, hogy külföldre kerülhettek azoknak a személyes adatai, akik a csatlakozást szerették volna elérni. Az elnök úgy véli, hogy a cégek pontos szerepének tisztázatlansága miatt komoly aggályok merülnek fel.

– Számomra kérdéses a közjegyző szerepe a folyamatban, aki a tájékoztatás szerint hitelesíti az íveket

– nyilatkozta a Péterfalvi Attila. Hangsúlyozta, hogy a hitelesítésnek nem világos a tartalma, mivel a közjegyző nem tudja megállapítani, hogy az adatok stimmelnek-e vagy hiteles-e az aláírás, arra csak a Nemzeti Választási Irodának vannak eszközei.

Fotó: Facebook

A NAIH elnöke adatkezelési szempontból a pártok szerepét is problémásnak látja az aláírásgyűjtésben. Több párt is segített a kezdeményezésben.

– Nem tudni, hogy a pártok milyen pozícióban, milyen jogviszony részeként segítették az aláírásgyűjtést

– mondta az elnök.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán reagált az aggályokra. A politikus állítása szerint nagyon megörült a nyilatkozatnak.

– Én mindig tudtam, hogy a Fideszt kifejezetten zavarja az a nyomásgyakorlás, ami a magyarok részéről éri őket ebben a témában. Erre nagyon fontos bizonyíték, hogy Péterfalvi szájába adnak képtelen mondatokat. Orbánék valószínűleg azért idegesek ennyire, mert az EU részéről is fokozódhat a nyomás. Ez nagyon jó hír!

– jegyezte meg.

Közölte, hogy az aláírásgyűjtést egy hónappal a tervezetthez képest kezdték, hogy a tavaly nyáron életbe lépő GDPR szabályoknak mindenben megfeleljenek. Leszögezte, hogy az csak egy mítosz, hogy az adatokat nem szabad külföldi szervereken tárolni. Állítása szerint közjegyzőt akkor bíztak volna meg, ha a tervezett egymillió aláírást sikerült volna összegyűjteni, az íveket pedig a törvényeknek megfelelően 90 napon belül megsemmisítik.

– Végül megjegyezném, hogy Péterfalvi Attila még aggályait sem fejtette ki Kubatov-listával kapcsolatban, amelynek létezésére számtalan bizonyíték is van

– zárta bejegyzését a képviselő.

A Fidesz pártigazgatójáról, Kubatov Gáborról elnevezett, a 2009-es pécsi önkormányzati kampányban bizonyítottan használt Kubatov-lista alapján az állampolgárokat olyan kategóriákba lehet sorolni, mint támogató, elutasító vagy bizonytalan. A listák most az EP-kampányban is előkerültek

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.