Folyami hulladékból építettek kikötőket a PET-Kupások a Tiszán

2020. július 8., 07:16

Szerző:

Zsurkon, Tiszakóródnál és Záhonyban már átadták azokat a műanyag szemétből készült kikötőket, amivel vízi utak és parti látnivalók között nyitottak átjárókat a tiszai műanyagszennyezés megállításáért küzdő PET Kupások.

A zsurki kikötő átadásán részt vett Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is.

Felevatták az első, folyami hulladék felhasználásával kés Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és a PET Kupa önkéntesei a Palackorrú Lebegő Kikötőnél Zsurkon
Fotó: Balázs Attila

A Palackorrú Lebegő Kikötőnek nevezett szerkezeteket pillepalackok tartják fenn a vízen, a járófelület pedig a Tiszából gyűjtött, szelektált és aprított műanyag hulladékból, speciális eljárással készült préselt hulladéklemezekből áll.

Az új kikötőkön információs táblákat is találnak a vízitúrázók arról, hogy milyen látnivalók vannak a közelben, van-e bolt vagy szálláslehetőség.

Felevatták az első, folyami hulladék felhasználásával kés Felevatták az első, folyami hulladék felhasználásával készült kikötőt
Fotó: Balázs Attila

Csak idén már több mint 3 ezer köbméter szemét érkezett a Tiszán és a Szamoson, ezért Áder János köztársasági elnök levelet írt ukrán és román kollégájának, segítségüket kérve a szennyezés leállítására.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.