Befejezték a Pesti úti idősotthon vizsgálatát, felvételi tilalmat rendeltek el az intézményben

2020. augusztus 3., 15:51

Szerző:

Véget ért a fővárosi kormányhivatalnak a Pesti úti idősek otthonában végzett rendkívüli ellenőrzése. Erről tájékoztatta a vizsgálatot végző Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-t. Mint írják, megállapították, hogy

a gondozottak megfelelő ellátásához szükséges ápoló-gondozó létszám súlyosan hiányos, az elvárt 109 fő helyett összesen csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben.

Koronavírus - Pintér Gábor sajtótájékoztatója a Pesti útA Pesti úti idősek otthona bejárata
Fotó: Mohai Balázs

„A kormányhivatal ezért határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy

90 napon belül gondoskodjon az ellátottak életét, testi épségét, egészségét súlyosan veszélyeztető ápolói-gondozói létszámhiány megszüntetéséről,

valamint a megfelelő ellátás hiánya miatt – ellenkező döntésig – új ellátott nem vehető fel az intézménybe – közölték. A kormányhivatal emellett kötelezte az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljes körűen dokumentálja. Mint írják, feljegyzéseiket elküldték Müller Cecília országos tisztifőorvosnak is, valamint a fenntartó Fővárosi önkormányzat számára véleményezésre is.

 

„A kormányhivatal megállapítása szerint az orvosi jelenlét hiányossága mellett súlyosan hiányos a gondozottak ápolása is, a törvényben előírt ápolói-gondozói létszám kevesebb, mint fele áll rendelkezésre.

A lakók nem megfelelő gondozása is nagyban hozzájárulhatott az idősotthonban kialakult tömeges halálesetekhez és fertőzéshez.”

– írják tájékoztatásukban.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.