Pesti Úti Idősek Otthona: A főváros visszautasítja a kormányhivatal vádjait, mérlegeli, hogy bírósághoz forduljon-e

2020. augusztus 4., 16:00

Szerző:

A főváros szerint nem megalapozottak Budapest Főváros Kormányhivatalának megállapításai a Pesti úti idősotthon gondozói létszámáról, válaszolta a Főpolgármesteri Hivatal a hvg.hu megkeresésére.

A kormányhivatal hétfőn zárta le a rendkívüli ellenőrzést a Pesti Úti Idősek Otthonában. A vizsgálatok után megállapították, hogy az elvárt 109 fő helyett csak 60 ápoló-gondozó dolgozik a félezer fős intézményben, ezért arra kötelezték a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot, hogy 90 napon belül szüntesse meg a létszámhiányt.

A főváros szerint azonban ellentmondásos, hogy a kormányhivatal kiket is nevez ápolóknak.

"A kormányhivatali határozatban szereplő 60 fős gondozói létszámra vonatkozó megállapítást nem tartjuk megalapozottnak: a vizsgálat során – a 2019-ben folytatott átfogó kormányhivatali ellenőrzés során követett megközelítésüktől is eltérve – csak azokat sorolták az ápoló személyzethez, akiknek a megnevezése tartalmazta az ápoló vagy gondozó kifejezést, azaz nem tartalmuk szerint vizsgálta az egyes munkaköröket – írták.

Koronavírus - A mentők lakókat szállítanak el a Pesti úti Egy lakót szállít el védőruhába öltözött mentő a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából 2020. április 9-én
Fotó: Szigetváry Zsolt

A Főváros visszautasítja a kormányhivatal azon állítását is, miszerint a létszámhiány okozta helyzet az egészséget súlyosan veszélyeztető lenne, és sérelmezik, hogy ezt semmilyen módon nem bizonyítja a hivatal.

Mint írták: "Ilyen összefüggés tételesen nem jelenthető ki".

A Fővárosi Önkormányzat jelenleg vizsgálja a pénteki napon kézhez vett határozat szövegét és vizsgálja, hogy milyen körben szükséges a rendelkezésre álló határidőn belül annak bírósági felülvizsgálatát kérni.

A kormányhivatal korábban azt közölte, hogy

amíg a megfelelő ellátást nem biztosítják az otthonban, új ellátott nem vehető fel az intézménybe,

emellett kötelezték az intézmény vezetőjét, hogy a törvényeknek megfelelően gondoskodjon a dolgozók nyilvántartásáról és az ápolási folyamatokat teljeskörűen dokumentálja.

A Pesti úti idősotthonban áprilisban kezdett terjedni a fertőzés, Karácsony Gergely főpolgármester szerint azért, mert a kórházi kezelésre vitt lakók úgy kerültek vissza az intézménybe, hogy nem végeztek rajtuk koronavírustesztet. Az otthonban többször tartott ellenőrzést az illetékes kormányhivatal, az ott tapasztalt szabálytalanságok miatt meg is bírságolták az intézményt. Az intézmény egyik lakójának halála után a családja feljelentést tett, az ügyben a rendőrség június végén nyomozást rendelt el.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.