Pesterzsébeten is leállítják a kilakoltatásokat, senkit nem száműznek az otthonából többé

2019. október 31., 18:12

Szerző:

Több ellenzéki vezetésű budapesti kerület után pénteken Szabados Ákos polgármester vezette pesterzsébeti önkormányzat is bejelentette, hogy a városrészben leállítja a kilakoltatásokat – vette észtre a 444.

 Szabados Ákos, Pesterzsébet (b) és Gajda Péter, Kispest polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2016. június 8-án. Szabados Ákos, Pesterzsébet (b) és Gajda Péter, Kispest polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2016. június 8-án.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A moratórium – hangzik a hír a kerület honlapján – november 15-én lép hatályba, de addig sem lakoltatnak ki senkit.

Szabados Ákos október 13-án már a hatodik polgármesteri mandátumát szerezte meg Budapest XX. kerületében. Régen még az MSZP színeiben politizált, 2014-ben függetlenként, de ellenzéki támogatással indult, 2019-ben viszont már a Fidesz támogatását fogadta el. 

Azután, hogy Budapest új főpolgármestere, Karácsony Gergely egy október 18-i döntéssel irányt mutatott, Józsefváros, Erzsébetváros és Újbuda vezetése is leállította a kilakoltatásokat.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.