Pesterzsébeten fizetésemeléssel és helyosztogatással indított az ellenzék, a Momentum kihátrált a szövetségből

2019. október 28., 10:43

Szerző:

„Azt tapasztaltuk, hogy a partneri viszony a választásokat követően felbomlott. Az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát a Momentum Mozgalom nem tudja magáévá tenni, így az önkormányzat közös irányításának nem láttuk érdemi lehetőségét, a felkínált bizottsági elnöki tisztségeket nem vállaltuk el"

– írta a Momentum pesterzsébeti szervezetének közösségi oldalán Somodi Klára és Szőnyi Attila önkormányzati képviselő. A Momentum azt követően szállt ki a választásokon győztes, Jobbikkal megerősített baloldali szövetségből, hogy politikai alkudozások indultak az önkormányzati és közgyűlési pozíciókért a pártok között. A Magyar Nemzet értesülései szerint a Momentum Mozgalomnak szánt pozíciókat a szövetség felbomlása után Jobbik kapta meg. A Párbeszéd négy, az LMP három, a Jobbik két külsős bizottsági helyet kapott, a Jobbik ezen felül egy tanácsnoki pozíciót is szerzett.

Szőnyi Attila, mögötte Fekete-Győr András és Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: Momentum Pesterzsébet/Facebook

A múlt hét csütörtökön tartott első közgyűlési napról a Magyar Nemzet úgy írt, hogy az MSZP és a DK első intézkedésként húsz százalékkal megemelte az önkormányzati képviselők bérét. Ennek kapcsán azonban fontos megjegyezni, hogy az új közgyűlés felállásakor rendre meg kell határozni annak jövőbeni működésének alapjait, ilyenkor szokás a szervezeti és működési szabályzat mellett a képviselői javadalmazásokról is dönteni, ez megszokott rend a választások után.

Szóval pusztán a fizetésemelés ténye aligha szorul magyarázatra, ám annak mértéke már érdekesebb, az ellenzéki szövetség ugyanis a beterjesztett 5-15 százalékos fizetésemelés helyett 20 százalékos emelésről határozott.

A mérték ugyan soknak tűnhet, de a képviselők bére nem szállt el, bruttó 411 ezer forintra emelkedett, tehát alatta marad a budapesti átlagfizetésnek.