Pert nyertünk a BKV ellen

2017. december 7. 09:59 - szerző: 168 Óra

Beperelte a 168 Órát a BKV, mert kifogásolta egy cikkünket, amelyben arról számoltunk be, hogy a nagy buszvezetőhiány enyhítésére meghirdetett BKV-s kampánnyal nem kevés probléma van. Például hogy a BKV havi 400 ezer forintos fizetéssel próbált jelentkezőket toborozni. Ez azonban igencsak szúrta a már ott dolgozók szemét. Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnökének közlése alapján október végén ezt írtuk: „...az elmúlt hétvégén több százan aláírták a követelést: a régiek bérét is emelje az újaknak ígért szintre, havonta bruttó négyszázezer forintra a cég. A botrány akkor pattant ki, amikor kiderült, a budapesti közlekedési társaság szórólapon hirdeti, ennyit kereshetnek az újak, miközben a régiek átlagkeresete ettől több tízezer forinttal elmarad.”

A BKV szerint valótlanul állítottuk, hogy a jelenlegi dolgozók átlagkeresete a 400 ezertől több tízezer forinttal elmarad, ezzel szemben a valóság az, hogy „a kérdéses szórólapon szereplő bér a jelenlegi buszvezetők – havi pótlékokkal számított – átlagkeresete, vagyis a jelenlegi és a jövendőbeli kollégák bérezése azonos módszertani kalkuláció alapján történik”.

A módszertani kalkulációról azonban senki nem beszélt, a cikkben a szakszervezet közlése alapján a már a cégnél dolgozó buszvezetők béréről írtunk. Mivel az átlagban messze nem éri el a 400 ezer forintot, a bíróság kimondta, hogy a cikkben valós tények szerepeltek, ebből az újságíró okszerű következtetéseket vont le, a BKV keresetét pedig elutasította.

Az már csak a hab a tortán, hogy a BKV keresetében azonos módszertani kalkulációra hivatkozik a bér megállapításánál, így ezek szerint az új belépők bére sem éri el átlagban a 400 ezer forintot, szóval a szórólapokon és hirdetésekben nem mondanak igazat. Ezt persze onnan is lehet tudni, hogy a néhány hónapja elfogadott, igen nagy mértékű béremelés alapján egy kezdő buszvezető alapórabére 1300 forint. Ezzel pedig az összes pótlékkal és túlórával együtt is matematikai lehetetlenség a 400 ezer forintos fizetés.