Pert nyert Schmidt Mária intézete Kertész Imre mostohafiával szemben, ők kezelhetik a Nobel-díjas író hagyatékát

2019. január 21., 16:40

Szerző:

Jogerős ítéletet hozott a másodfokú bíróság a 2016-ban elhunyt Kertész Imre, a Nobel-díjjal és a Magyar Szent István Renddel kitüntetett író hagyatéki perében január 15-én – közölte a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

A másodfokú bíróság jóváhagyta az elsőfokú bíróság korábbi döntését, melyben az elutasította a felperes, vagyis Kertész Imre felesége, Kertész Magda nem az írótól született fia, T. Sass Márton keresetét. A tavaly megszüntetett Magyar Nemzet még tavaly márciusban írt az ügy hátteréről. Kertész Magda férje halál után nem sokkal, 2016 szeptemberében hunyt el. Halála előtt szerződést kötött a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, ennek értelmében az alapítvány lett az írói hagyaték felhasználója és gondozója.

Kertész Imre
Fotó: MTI/Kollányi Péter

Schmidt Máriáék 2016. december 7-én döntöttek a Kertész Imre Intézet létrehozásáról, amelynek célja az író hagyatékának gondozása, emlékének ápolása. A kormány kétmilliárd forintot ítélt oda az intézetnek. Ebből az összegből 600 millió forintot egy Benczúr utcai ingatlan megvételére fordítottak, a jövőben ez a villaépület ad majd otthont az intézmények. Schmidt Mária buzgalmának egyik oka, hogy sajátosan értelmezte Kertész életművét, illetve világlátását.

Kertész Magda halála után megindult a hagyatéki eljárás, amely a mai napig nem zárult le. Ennek eredménye azért is fontos, mert eldől, ki adhatja ki majd Kertész Imre műveit. A jogok 2020-ig a Magvető kiadó birtokában vannak, utána viszont az örökös dönthet majd a kiadásokról. Vagyis az író özvegyével kötött szerződés értelmében a Kertész Imre Intézet. Ezt a kontraktust támadta meg T. Sass Márton. Ha a bíróság az ő javára dönt, szabadon rendelkezhet az irodalmi hagyatékkal.

Az özvegy fiának eleve kevés esélye volt rá, hogy megszerezze a jogokat, hiába hivatkozott arra, hogy édesanyja nem volt megfelelő egészségügyi állapotban a szerződés aláírásakor. Kertész Imre ugyanis kifejezetten rossz viszonyban volt T. Sass Mártonnal, és külön kérése volt, hagyatéka semmiképp ne kerüljön a férfi kezére.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.