Pert indít a Levegő Munkacsoport a budapesti légszennyezettség miatt

2018. november 23., 22:27

Szerző:

Bírósághoz fordult a LevegőMunkacsoport, amiért a jelenlegi tervek Budapest és környéke levegőjének a javításáról nem képesek a alégszennyezettség érdemi csökkentésére - derül ki a civil szervezet lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.

 A Levegő Munkacsoportáprilisban kérte az illetékes környezetvédelmi hatóságot - a közlemény nem említi, hogy melyiket - azoknak a tervek haladéktalan felülvizsgálatára, amelyek arról szólnak, hogyan lehetne a főváros és környéke légszennyezettségét az egészségügyi határérték alá csökkenteni. Válaszában a környezetvédelmi hatóság azt írta, a terv csak arra hivatott, hogy összegyűjtsék benne az érintettek javaslatait, kötelezően semmit nem tudnak sem előírni, sem számon kérni. Utóbbival az a probléma - hívja fel a figyelmet a civil szervezet -, hogy a környezetvédelmi hatóság így jogot sért, hiszen a magyarországi és az EU-s jogszabályok, valamint az európai bírósági gyakorlat egyértelműen jelzi, hogy a levegőminőségi tervnek kötelezően előírt intézkedéseket kell tartalmaznia, amelyeket rövid idő alatt végre kell hajtani oly módon, hogy érdemben csökkenjen a levegő szennyezettsége. 

„A hatóság álláspontjával ellentétben meggyőződésünk, hogy a levegőminőségi terv kiváló lehetőség lenne arra, hogy a hatóság az érintettek számára kötelező intézkedéseket írjon elő, és számon kérje ezek hatékony végrehajtását annak érdekében, hogy jelentősen csökkenjen a mindannyiunk egészségét fenyegető szennyezettség" – idézi a közlemény Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A civil szervezetet a ClientEarth nevű nemzetközi környezetjogi szervezet és a Környezeti Menedzsment és Jog Egyesület (EMLA) segíti a perben. Agnieszka Warso-Buchanan, a ClientEarth jogásza kommentárjában emlékeztetetet, hogy Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint évente több mint 14 ezer idő előtti haláleset írható a szennyezett levegő számlájára Magyarországon.