Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Felmentette a bíróság az újságírót, akit 30 ezer forintra büntetett a magyar rendőrség, mert egy tüntetésről tudósított

2020. június 30. 15:42 - szerző: 168 Óra

Felmentéssel ért véget a Mérce tudósítója, Diószegi-Horváth Nóra szabálysértési ügye. Az újságíró ellen azért indult eljárás, mert a tavaly január 23-i, a Legfőbb Ügyészség elé szervezett tüntetés után is követte a bejelentett program után is folytatódó demonstráció résztvevőit, akik az úttesten vonultak.

A tömeggel együtt gyalogló, az eseményről tudósító újságírót is igazoltatták a rendőrök a Nyugati téri felüljárón. A szabálysértési eljárás megindítása mellett 30 ezer forintra bírságolták a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt.

 

 

Ez ellen a Magyar Helsinki Bizottság segítségével nyújtott be kifogást Diószegi-Horváth Nóra. a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája bizonyítottnak látta, hogy a közfeladatot ellátó tudósító a munkáját végezte, és nem okozott aránytalan sérelmet, amikor részt vett az eseményen, és arról mint

közérdeklődésre számot tartó történésről beszámolt a nagyközönségnek.

Ráadásul a bíróság azzal is egyetértett, hogy másképpen nem tudósíthatott volna, csak úgy, ha maga is a tömeggel tart.

A Magyar Helsinki Bizottság jelezte: a rendőrség több esetben is megbírságolt munkájukat végző, tüntetésekről tudósító, közfeladatot ellátó újságírókat, noha a munkájuk közérdek.

(A hvg.hu nyomán)