Bírósághoz fordul a BKV a Közbeszerzési Döntőbizottság sokmilliós bírsága miatt

2020. január 23., 13:52

Szerző:

Bírósághoz fordul a főváros, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság feltűnően és szokatlanul magas bírsággal sújtotta a BKV-t – jelentette be Karácsony Gergely Facebook-oldalán.

A főpolgármester bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy az előző városvezetés utasítására nem sokkal az októberi választás előtt a Budapesti Közlekedési Zrt. közbeszerzést írt ki a vállalat reklámfelületeinek hasznosítására.

A közbeszerzési felhívást 2016 januárjában tették közzé, de nyertest még három évvel később sem hirdettek. A reklámtender szerint a BKV Zrt. és a BKK Zrt. 2600 busz, troli, villamos és metrókocsi oldalának, valamint a vállalat ingatlanjain, közterületein kialakított plakáthelyek reklámfelületét hasznosíthatja reklám célra a szerencsés nyertes 4+4 évre, várhatóan sokmilliárdos bevétellel. Az önkormányzati választás előtt néhány hónappal hirtelen felpörgették a tendert.

„Ezzel kivette volna a döntés lehetőségét a következő városvezetés és a közgyűlés kezéből arra az esetre, ha Budapest lakói nem a Fidesznek szavaznak bizalmat. Márpedig így lett, tudjuk, a tendert ezért visszavonattam. Tudom, ez sérti egyes gazdasági és politikai körök érdekeit, szolgálja viszont a budapestiekét, és én ez utóbbihoz ragaszkodom”

– írta Karácsony Gergely.

A döntőbizottság ezután szabott ki 115 millió forintos bírságot a BKV Zrt.-re és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-re (BKK), azzal az indoklással, hogy a két cég törvényt sértett a reklámhelyek reklám célú hasznosításával kapcsolatban.

„A döntést a cég megtámadja a bíróságon, képviseljük az igazunkat. Mi pedig tovább dolgozunk azon, hogy gazdasági érdekkörök helyzetbehozása helyett a város és cégeinek értékes felületeivel az eddigieknél átláthatóbban, tisztességesebben, felelősebben, a köz érdekeit jobban szolgálva bánjunk”

– zárta bejegyzését a főpolgármester.