Sérült gyerekek pelenkáján akart nyerészkedni egy debreceni szociális intézet igazgatója

2019. november 15., 12:15

Szerző:

Vesztegetés gyanújába keveredett egy debreceni szociális intézet igazgatója, az ügyben a rendőrség nyomoz - írja a Magyar Hang.

Ferencziné Kun Beáta, a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ (DSZSZK) vezetője készpénz visszaosztását kérte egy beszállítótól. A lap birtokába jutott hangfelvétel szerint az ellátottak pelenkára adott állami támogatásából kérte a sápot.

A DSZSZK egy súlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyerekeket ellátó intézet, amely a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar megyei kirendeltségéhez tartozik. A hangfelvétel a tavalyi tárgyaláson készült, amelyre Ferencziék hívták meg a beszállító Tézsémed Kft.-t. A felvételen a felek az ellátottak által használt pelenkák beszerzéséről és a beszállítónál keletkező profit lefölözéséről tárgyaltak. Az volt a tét, hogy az intézménnyel nyolc éve kapcsolatban álló Tézsémed szállíthatja-e továbbra is a termékeket, vagy sem.

A receptre felírt pelenkákat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) téríti, vagyis Ferencziné Kun Beáta az ellátottaknak adott állami támogatásból szeretett volna visszakapni. Konkrét összeget nem határozott meg az intézményvezető.

A beszállító saját hasznából 1,1 millió forintnyit tudott felajánlani, ugyanakkor arra is figyelmeztette Ferenczinét, hogy az állami támogatás visszaosztása melyik törvény alapján tilos. A felvételen az hallható, hogy az igazgató és a pelenkaszállító végül megállapodnak abban, hogy a megígért összeget egy év elteltével fogják kifizetni készpénzben.

A DSZSZK vezetője a lap kérdésére nem tagadta, hogy ő hallható a felvételen. Ferencziné azt állította, azért akart készpénzt kapni a beszállítótól a szerződésért cserébe, hogy ebből adjon plusz juttatásokat az általa vezetett intézmény dolgozóinak.

A Magyar Hangot az ügyészség arról tájékoztatta, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a DSZSZK-t érintően vesztegetés elfogadása miatt nyomoz. Tanúkat már meghallgattak, de még nincs gyanúsított.

2024. április 18., 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.