Miközben vizsgálják a bicskei pedofil igazgató áldozatainak kártalanítási lehetőségét, az Orbán-kormány inkább csak terel

2020. január 15., 21:47

Szerző: Bíró Veronika

Vizsgálja a Fővárosi Önkormányzat a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban bántalmazott fiatalok kártérítési lehetőségét. A kormány válasza leginkább csak terelésnek tekinthető – derül ki az RTL Klub Híradójából.

Arról a 168 Óra számolt be, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatójának, Vásárhelyi Jánosnak az áldozatai kártérítést kérnek a magyar államtól és a fővárostól. Gál András, a sértettek jogi képviselője portálunknak azt nyilatkozta, hogy hónapokkal ezelőtt megkereste a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkárát és a Főpolgármester Hivatalt az általa képviselt fiatalok érdekében, de választ nem kapott megkereséseire.

Az RTL Klub riportja szerint jelenleg a főváros vizsgálja a jogi lehetőségeket, az intézet fenntartója ugyanis már az állam.

A gyermekotthonban történt zaklatási ügyet az RTL Klub Házon kívül című robbantotta ki három és fél éve. A bántalmazó igazgató azóta rács mögé került, az áldozatok azonban úgy érzik, magukra maradtak az átélt borzalmakkal. Kártérítést szeretnének, ezért készek perelni a fővárost és az államot is.

– Adják vissza a gyerekkoromat, semmivel nem kérek többet

– nyilatkozta a Híradónak a botrány egyik kirobbantója, Pop Mert Julián.

Megjegyezte, hogy hiába a jogerős ítélet, az egykori áldozatokkal senki nem törődött.

– Mi a mai napig azt érezzük, hogy magunkra vagyunk hagyva, úgy, ahogy a gyermekotthonban is magunkra voltunk hagyva. Semmi nem történik, semmi nem változik, annak ellenére, hogy egy bíróság adott nekünk igazat

– tette hozzá.

Az egykori állami gondozott fiatalok segítség nélkül nem tudnak megküzdeni az átélt traumákkal. Pop Mert Julián szerint normális életre így nincs esélyük, ezért kérnek kártérítést.

Gál András elmondta, hogy keresték a kormányt és a Fővárosi Önkormányzatot. Ígéretet kaptak a válaszra, de nem történt semmi, ezért polgári jogi kártérítési keresetet készítettek.

Az egykori áldozatok kártérítésen kívül bocsánatkérést is kérnek az otthon fenntartóitól.

A Fővárosi Önkormányzat szerint konkrét kártérítési igény nem érkezett a Városházára. A főváros, amely már nem fenntartója a gyermekotthonnak, jelenleg annak a jogi lehetőségét vizsgálja, ennek ellenére hogyan tud kártérítést fizetni az áldozatoknak. A minisztérium a híradóval azt közölte, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz nem érkezett kártérítési igény.

Arról nincs információink, hogy a főváros felszólította-e a jogi képviselőt, hogy más formában is nyújtsa be a kártérítési igényt. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a kormányzati válasz azért tekinthető terelésnek, mert a gyermekotthon jelenlegi fenntartóját, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot egy következő lépésben keresik meg a sértettek. Egyelőre a korábbi fenntartót, tehát a Fővárosi Önkormányzatot, illetve a magyar államot keresték meg. Az SZGYF ugyanis csak 2013 óta felel a gyermekotthonért. Amikor a bűncselekmények egy része történt, illetve amikor Vásárhelyi Jánossal szemben bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást, az intézet még az önkormányzat alá tartozott. Az Orbán-kormány által létrehozott Emberi Erőforrások Minisztériuma szintén felügyeletet lát el, a tárca is vizsgálta az otthonban történteket.

Pop Mert Julián a Híradónak hosszabban is beszélt, ebben elmondta, hogy iszonyatos károkat szenvedtek el a magyar gyermekvédelemben.

– Ezután minket útnak eresztettek, és a mai napig nincsen változás. Nincsen megkeresés a részükről, nem állnak ki, és nem mondják el, hogy sajnálják, vagy hogy hibáztak. Ez mind olyan dolog, ami a mi szemszögünkből, vagy sértetti szemszögből ugyanúgy néz ki, mint ahogy kinézett, amikor még a bicskei otthonban laktam. Magunkra lettünk hagyva

– magyarázta. Hozzátette, hogy hihetetlen düh van bennük, áldozatokban.

– Az nem magától értetődő, hogy én most itt állok és tudok beszélni, mert ebbe emberek szoktak belehalni

– jegyezte meg. A sértettek úgy érzik, hogy a felépüléshez szükség van a kártalanításra.

– Óriási traumákat szenvedtünk el, a lelki traumán felül rossz anyagi körülmények között is vagyunk, és ezt nem feltétlenül magunknak köszönhetjük

– hangsúlyozta. Elmondása szerint semmilyen segítséget nem kaptak azoktól a hivataloktól, amelyeknek ez a feladatuk lenne, a jogerős ítélet ellenére sem. Hiába keresték meg az illetékes hivatalokat, válaszra sem méltatták őket.

A bicskei gyermekotthonban legalább hat éven át napi szinten molesztáltak gyerekeket. Vásárhelyi János, a volt igazgató szexuális erőszak, annak kísérlete és szexuális visszaélés miatt jogerősen nyolc év fegyházbüntetést, egy volt nevelőtanár, K. Béla felfüggesztett börtönbüntetést kapott, egy másik eljárásban Vásárhelyi Jánost és egykori helyettesét pedig első fokon kényszerítésért is börtönbüntetésre ítélték tavaly novemberben.

Vásárhelyi János ellen két alkalommal folyt nyomozás szexuális zaklatás gyanúja miatt. 2012-ben még megszüntették vele szemben az eljárást bűncselekmény hiányában. Akkor a gyerekek egymás után vonták vissza vallomásaikat a volt igazgató és helyettese közbenjárására. Csak a 2016-os riport bemutatása után indult újra a nyomozás. A gyerekek hiába jelezték 2011-ben minden fórumon az abúzust, hiába tudtak róla a hatóságok és a fenntartó is.

Kérdéseinket vasárnap este elküldtük a Miniszterelnöki Kormányirodának és a Főpolgármesteri Hivatalnak. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.