Feszültségtől tart Kásler bejelentése miatt a Pedagógusok Szakszervezete

2020. augusztus 27. 14:50 - szerző: 168 Óra / MTI

 

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kormányt, teremtse meg a feltételeit, hogy az emberi erőforrások miniszterének bejelentése a hátrányos helyzetű gyermekeket tanító pedagógusok juttatásáról ne okozzon újabb feszültséget a pedagógustársadalmon belül.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere szerdán jelentette be: a kormány úgy döntött, hogy négyszáz hátrányos helyzetű településen dolgozó 10 500 pedagógus és "az oktatást segítő kolléga" kap ilyen juttatást a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásáért.

A Pedagógusok Szakszervezete az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: üdvözlik, hogy a kormány most beismerte, a tavaszi, tantermen kívüli oktatásból sok hátrányos helyzetű településen élő tanuló kimaradt. Az ő felzárkóztatásukat a szeptembertől végző pedagógusok, az ő munkájukat közvetlenül segítő dolgozók pluszmunkáját el kell ismerni.

A PSZ Klebelsberg Központtól kapott információja szerint egy korábbi kormányrendeletben szabályozták, mely települések tartoznak a kedvezményezettek közé. A szakszervezet szeretné tudni, hogy a kormányrendelet listájában nem szereplő településeken dolgozó, de ugyanezt a felzárkóztatást elvégző pedagógus és az ő segítője kap-e ilyen juttatást.

Kérik a kormányt, teremtse meg annak feltételeit, hogy a miniszter bejelentése ne okozzon újabb feszültséget a pedagógustársadalmon belül.

Felidézték: a PSZ idén januárban vitairatot készített - ezt eljuttatta a kormánynak is - az oktatás leginkább égető kérdéseiről, a bérek emelésének szükségességéről. Ebben egyebek között leírták, hogy azoknak a pedagógusoknak az alapbérét, akik olyan osztályban dolgoznak, ahol a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű tanulók száma 25 százaléknál magasabb, 25-50 százalékkal meg kell emelni. A kormány erre hivatalosan azóta sem reagált - közölték.

Ismét felhívják a kormány figyelmét, hogy a PSZ hosszú évek óta valódi béremelést sürget minden oktatásban dolgozónak, mert néhány év múlva - a nyugdíjba vonulók nagy száma miatt - nem lesz, aki tanítsa a jövő nemzedékét, hiszen a fiataloknak ez a pálya a megbecsültség hiánya miatt sem elég vonzó. (MTI)