Távozik a PDSZ éléről Szűcs Tamás: kimerítette a rengeteg harc, csalódott, amiért nem csatlakozott hozzájuk több tanár

2020. július 14., 06:36

Szerző:

Távozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének éléről Szűcs Tamás. A szervezet honlapján megjelent közlemény szerint hosszas átgondolás után hozta meg döntését. „Azok, akik ismernek engem, és akikkel együtt dolgoztam az utóbbi időben, tudják, hogy ezt a kérdést régóta fontolgattam, nem hirtelen elhatározásból született.”, üzeni Szűcs Tamás.

Szűcs Tamás, a PDSZ országos pedagógusdemonstrációján Budapesten, a Kossuth téren 2019. november 30-án
Fotó: MTI/Mónus Márton

Szűcs szerint az elmúlt két évben rengeteg figyelemre méltó eredményt értek el, a tagság megerősödött, markánsabban és határozottabban vannak jelen a közéletben. Rengeteget dolgoztak azon, hogy „a társadalom közönyén, fásultságán át tudjunk törni”, de valószínűleg nem eleget, de ez is „hihetetlen áldozatokat kíván fizikailag és szellemileg is.” Azonban Szűcs számára továbbra is csalódás, hogy „az oktatási dolgozók közössége, ugyan talán már érti, hogy nincs keresnivalónk a nap alatt, ha nem fogunk össze, de

még mindig nem teszi meg saját magáért a legalapvetőbb lépést, a csatlakozást.”

Árulkodó adat, hogy az elmúlt fél évben legalább háromszor annyi emberen segített jogi szolgálatunk, mint amennyien beléptek a szervezetünkbe. Márpedig ingyen ebéd nincs: a rengeteg munka felőröli azokat, akik tenni akarnak, akik munkájukat, energiájukat ölik abba az ügybe, amiben hisznek.

Ha csak aratni jössz, de vetni nem, egy idő után nem lesz mit enned

– áll a levelében.

Szűcs az elmúlt időszakban rengeteget utazott, a munkáját Miskolcról igyekezett ellátni, „ez a kétlakiság önmagában is nagy teher volt” a számára. Mint írja, a „rengeteg harc és összetett feladat kimerített, felőrölt. Úgy éreztem, hogy a legjobb megoldás, ha most hátralépek”. Az átmeneti időszakban az elnöki feladatokat a szervezet országos választmánya elnökének helyettese, Komjáthy Anna látja majd el.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.