Több ezer ember tüntetett a Kossuth téren a magyar közoktatásért

2019. november 30., 14:29

Szerző:

Szombaton újra utcára vonultak a pedagógusok, több ezer ember tüntetett a Kossuth téren a közoktatás helyzetének a javításáért. A demonstráció délután kettőkor kezdődött, Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hirdette meg, több másik szervezet is támogatta. Azt követelik, hogy 

  • értékálló bért kapjanak azok, akik az oktatásban dolgoznak,
  • maradjanak közalkalmazotti státuszban a szakképzésben dolgozó tanárok,
  • csökkentsék a diákok és a pedagógusok munkaterheit,
  • rendezzék a túlmunka kérdését,
  • és vonják vissza a hatévesek kötelező beiskolázását.

A Kossuth tér közepe megtelt tüntetőkkel, a felszólalásokat az ATV élő közvetítésében lehetett követni.

Felszólalásában Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke arról beszélt, a fizetéseken túl is van probléma a közoktatással, az új köznevelési törvény megfosztja a szülőket és az óvónőket a jogtól, hogy eldöntsék, iskolaérett-e a gyerek, a diákok még mindig túlterheltek, és égető probléma a pedagógushiány is. A PSZ elnöke tud olyan i

iskoláról, ahol egy tanár nyolc tárgyat tanít.

A PSZ készített egy felmérést, abból kiderült, a tanárok hetente 56 órát dolgoznak a 40 helyett, megalázóan kevés pénzért. 

Szabó Zsuzsanna bejelentett egy új akciót is. Ez arról szól, hogy amíg az Orbán-kormány nem teljesíti a fenti követeléseket, minden iskolában nyitnak egy fekete esernyőt. 

A tüntetés három óra után néhány perccel véget ért.

A tüntetők menete az MTA-tól indult, a szervezők a követelési petíciót adtak át a PSZ követeléseivel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) is. A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át.

Az Emmi korábban kiadott egy közleményt, amely szerint a pedagógusok nem z Orbán-kormány ellen, hanem csak magasabb bérért tüntetnek, az ellenzék és a „Soros-hálózat” pedig rátelepedett a tüntetésekre.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.