Patyi András lemondott az NKE rektori posztjáról

2018. július 4. 08:27 - szerző: 168 Óra

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora 2018. augusztus 31-i határidővel lemondott rektori megbízatásáról – szúrta ki az mfor az egyetem honlapján.

A rektor az egyetem Fenntartói Testületi (FT) ülésén jelentette be lemondását, és egyben kérte a testületet, hogy kezdeményezze Áder János köztársasági elnöknél a rektori megbízatás alóli felmentését. A fenntartói testület a lemondást tudomásul vette és egyben döntött az új intézményvezetői pályázat kiírásáról.

Az NKE tisztavatási ünnepsége Budapesten Az NKE tisztavatási ünnepsége Budapesten
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Patyi András 2012. január 1-je óta vezette az egyetemet, továbbra sem szakad el az intézménytől, intézetvezető egyetemi tanárként folytatja az oktatói munkát. Patyi András egyúttal a Nemzeti Választási Bizottság elnöki posztját is betölti. Az ő elnöklésével vezetett NVI büntette meg Orbánt Viktort, amiért a miniszterelnök a választások előtt törvénysértő módon kampányolt a kisbéri óvodában. A miniszterelnök ezt nehezményezte a Facebook-oldalára feltöltött videó szerint. A választások után ugyanis Orbán közösségi oldalán közzétettek egy kisfilmet, ami a kampányfilmek kimaradt jeleneteit tartalmazta. Ebben több jelenet is arról szólt, ahogy Orbán beszólt Patyinak a bírság miatt.

Amint azt múlt héten megírtuk, szakmai körökben Patyi Andrást emlegetik esélyesként a közigazgatási felsőbíróság elnöki pozíciójára, az mfor értesülései szerint az NKE rektori rektori székben pedig Koltay András, a Médiatanács tagja és a a PPKE Állam- és Jogtudományi Karának docense válthatja. Azt is megírtuk, hogy az egyetem fenntartói jogait módosító törvényjavaslatot ezen a héten vitatja a parlament. A módosítás szerint a jogkör várhatóan a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, Gulyás Gergelyhez kerül.