Magyar Nemzet: emberi szervekkel kereskedhetett a pátyi boncmester, még gyerekek testrészeit is tárolhatta

2020. június 20., 18:55

Szerző:

Egyre durvább dolgok derülnek ki arról a pátyi patológusról, akinek házában emberi maradványokat találtak.

 

A Magyar Nemzet szerint ugyanakkor kereskedelmi céllal vihette haza a holttesteket a férfi.

Szerintük erre utal az, hogy emberi test tiltott felhasználásával gyanúsították meg a 60 év körüli férfit. A büntető törvénykönyv szerint ilyen bűncselekményt akkor követ el valaki, ha valaki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét (annak részét, illetve halott magzatot jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz).

A lap idézi a BudaPestkörnyéke.hu portál beszámolóját is, ahol egy helybéli azt nyilatkozta: „mindig mondtam, hogy van azokban a fekete zsákokban valami, amiket hazahord”. Egy másik férfi azzal viccelődött, hogy

a férfi alighanem halottakat visz haza a furgonjával.

Emberi testrészeket találtak egy patológus házában Ezekben a dobozokban tárolhatta a maradványokat. 
Fotó: Mihádák Zoltán

Kilenc év után derült ki, valóban elhunytak testrészeit vitte haza a férfi. A portál arról is beszámolt, hogy az udvarban több számozott vödröt találtak, a szomszédok szerint a boncmester rendszeresen óriási tepsiket mosott. Ma már tudni vélik, hogy ezek hullaszállító lemezdobozok voltak.

A faluban arról beszéltek, hogy

még a hűtőben is emberi testrészek voltak, köztük gyerekek maradványai is.

A kórboncnok lebukását az okozta, hogy eladta az udvaron tárolt furgonját és szögvasakat. A vevő pedig belenézett az udvaron heverő hordókba és zsákokba, elszörnyülködve látta meg a testrészeket, majd riasztotta a rendőrséget – erről írt legalább is a Facebookon a vevő felesége.

A Magyar Nemzet szerint az elsődleges igazságügyi patológiai szakvélemény szerint a holttestek és testrészek nem gyilkosságok áldozatainak a maradványai.

 

Tisztelt 168 Óra!

Önök is foglalkoznak a pátyi boncmester-sztorival, és mint csaknem minden hírforrás esetében, fel kell hívnom a figyelmüket a súlyos tárgyi tévedésre. A cikkükben ui. keverik a patológust és a boncmestert.

A patológus orvosi diplomával, legalább 5 éves szakvizsgával rendelkező, a diagnosztikában megkerülhetetlen szakember, aki nem tévesztendő össze a boncmesterrel, aki az elhunytak technikai vizsgálatát, az elhunytak kegyeleti előkészítését végzi. Legjobb tudomásom szerint a pátyi esetben boncmester, temetkezési vállalkozóról van szó, semmiképpen sem patológusról. A fogalmak keverése sajnálatosan alkalmas arra, hogy a patológus szakma és a patológus szakorvosok megítélése a nagyközönség körében negatív színben tűnjön fel.

Ez a fogalmi keveredés sajnálatosan más médiumokban is előfordul, de mivel a 168 Órát korrekt, megbízható forrásként ismerem, talán érdemesnek tűnik felhíni a figyelmet, hogy még pontosabb szűrésre és ellenőrzésre lehet szükség az átvett anyagok esetében is.

Tisztelettel,

Dr. Zalatnai Attila egyetemi docens

A Magyar Patológusok Társaságának Főtitkára

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.