A bíróság szerint is szabálytalan volt a fővárosi patkányirtási közbeszerzés

2019. szeptember 16., 15:30

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék igazat adott a budapesti patkányirtást korábban 47 éven át ellátó Bábolna Biónak, miszerint a fővárosi Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) szabálytalanul folytatta le a patkányirtás folyamatos ellátására kiírt közbeszerzést, mely a hiányos tapasztalatú RNBH konzorciumot hozta ki győztesnek – írja az Index.

Az ítélet szerint a KDB már a tender kiírásakor hibázott, többek között mert

nem részletezte kellően, hogy milyen tapasztalatokkal kellett rendelkeznie a munkára pályázó cégeknek,

illetve később sem ellenőrizte megfelelően azokat. A per azt követően indult, hogy a szabálytalan közbeszerzés miatt a Bábolna Bio fellebbezett a KDB-nél a közbeszerzési döntés ellen. A bíróság szerint itt mulasztotta el a bizottság megfelelően kiértékelni a panaszt, ezért új eljárásra kötelezte őket a bíróság.

Fotó: Wikipédia

Tavaly ősz óta egyre nagyobb számban jelentek meg a patkányok a fővárosban, mivel a közbeszerzés lassú folyamata miatt nem volt megfelelő az irtás, a helyzet tavaszra pedig csak tovább romlott. Naponta tucatszámra jelentek meg civil beszámolók patkányészlelésekről.

Tarlós István főpolgármester hivatal az állapotok miatt 600 millió forint keretösszegből 300 millió forintért azonnali patkányirtást kezdeményezett, melyt a fővárosi közgyűlés – több fideszes távolmaradásával – támogatott. Hogy az összeget milyen hatékonysággal használta fel eddig az RNBH konzorcium, arról közérdekű adatigénylésre sem ad tájékoztatást a Fővárosi Önkormányzat, ahogy arról sem, hogy milyen a kerületek patkányfertőzöttsége.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.