Pártot alapítanak a nyugdíjasok

2017. január 18. 07:43

Január végén lép a nyilvánosság elé, s februárban kezd politikai pártként működni az Idős Demokraták Szövetsége (IDSZ) – tudta meg a 168 Óra. Az alapítók kifejezetten a nyugdíjasok érdekeit szeretnék képviselni, elsősorban olyan témákban, amelyek nem mélyítik a korosztály amúgy is erőteljes megosztottságát. Ilyen például a nyugdíj, az egészségügyi ellátás vagy az időskori diszkrimináció. Az IDSZ indulni akar a 2018-as országgyűlési választásokon, s egyelőre nem szeretne együttműködni semmilyen létező párttal.

Fotó: MTI

Háborognak a nyugdíjasok, égnek a vonalak az idős embereket képviselő szervezeteknél. Az utolsó csepp a pohárban a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány és az 1,6 százalékos, idei nyugdíjemelés volt.

– Tavaly november 30-án volt az első megbeszélés, amelyen megfogalmaztuk, hogy a civil szervezetek már nem elegek, szükség van a nyugdíjasok politikai képviseletére. Ott döntöttük el, hogy létrehozzuk az Idős Demokraták Szövetségét (IDSZ), és indulunk a 2018-as országgyűlési választáson. Jelenleg ugyanis csak annak a szava hallatszik, aki bent ül a parlamentben – mondta a 168 Órának Kabai Tibor, a leendő párt egyik alapítója. Hozzátette, rétegpárt akarnak lenni, elsősorban azokat a kérdéseket veszik majd elő, amelyekben konszenzus van az idős emberek körében, amelyekben együtt tud működni a „nercbundás rózsadombi hölgy és a falusi, templomba járó nyugdíjas is”.

Az IDSZ – egyebek mellett – célul tűzi ki az alapnyugdíj megteremtését, mert az alapítók szerint muszáj lépni az időskori szegénység ellen.

Kabai Tibor már tárgyalt több nyugdíjas civil szervezettel, amelyek ügyek mentén hajlandóak az együttműködésre, s meg tudják mozdítani összességében több százezres bázisukat. Az biztos, hogy sem a jobb, sem a baloldal nem örül majd az új szereplőnek, hiszen szavazókat csábíthat el tőlük.

Arról, hogy pontosan miképp szerveződik, s mit akar elérni az IDSZ, részleteket a 168 Óra csütörtöki számában olvashatnak.