Ilyen nincs: Parragh László szerint annyi ember ment tönkre, hogy nem is akarnak mindenkivel foglalkozni

2020. április 8. 10:09

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke volt vendég az ATV Egyenes beszéd című műsorában – az országmentő csomag egyik kidolgozójaként – és

enyhén szólva is erőseket mondott Rónai Egonnak.

A műsorvezető felvetette, hogy a bejelentett intézkedésekből azt látszik, hogy elsősorban azok számítanak, akik gyorsan pénzt tudnak termelni az országnak. Parragh nem osztja ezt a véleményt, szerinte két fő tényező van: a koronavírus-járvány egyes iparágakat tett tönkre és az egész gazdaságot is lelassította.

Fotó: Népszabadság-archív/M. Schmidt János

„Mindenkit érint, de van, akit sokkal gyorsabban: a szakácsot egyik pillanatról a másikra, az autóipari szakmunkást pedig valószínűleg két hónap múlva, amikor a gyár bejelenti, hogy nem fizet” – fogalmazott. Hozzátette, a szabályozásnak még nincsenek meg a részletei, a kidolgozása a következő napok feladata.

Erre Rónai Egon felvetette, mi lesz azokkal, akik kényszerszabadságon vannak most, tehát sem ilyen, sem olyan munkájuk nincs, sem a munkahelye nem termel és velük mi lesz.

Parragh László szerint semmi: azt mondta, „annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és megy most is, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”.

De akkor miért nem a munkanélküli ellátás értékét tornázzák fel? „Tételezzük fel, hogy ez megtörténik. Ki fogja kifizetni?” – reagált az MKIK elnöke. Rónai Egon erre azt felelte, hogy az állam, aki egyébként 600 milliárdos felújítási alapot hoz létre szállodáknak.

Parragh szerint pénzt nem lehet csak úgy nyomtatni, jelenleg egy adott mozgástér van, amin belül a kormány egy politikai értékrend alapján dönti el, hogy kiket támogat.

„Ha valaki szakács volt, akkor elmehet péknek” – jelentette ki.

Mit ne mondjunk, ez valóban egyenes beszéd volt, elnök úr!

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni.

(A MaNcs nyomán)