Ilyen nincs: Parragh László szerint annyi ember ment tönkre, hogy nem is akarnak mindenkivel foglalkozni

2020. április 8., 10:09

Szerző:

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke volt vendég az ATV Egyenes beszéd című műsorában – az országmentő csomag egyik kidolgozójaként – és

enyhén szólva is erőseket mondott Rónai Egonnak.

A műsorvezető felvetette, hogy a bejelentett intézkedésekből azt látszik, hogy elsősorban azok számítanak, akik gyorsan pénzt tudnak termelni az országnak. Parragh nem osztja ezt a véleményt, szerinte két fő tényező van: a koronavírus-járvány egyes iparágakat tett tönkre és az egész gazdaságot is lelassította.

Fotó: Népszabadság-archív/M. Schmidt János

„Mindenkit érint, de van, akit sokkal gyorsabban: a szakácsot egyik pillanatról a másikra, az autóipari szakmunkást pedig valószínűleg két hónap múlva, amikor a gyár bejelenti, hogy nem fizet” – fogalmazott. Hozzátette, a szabályozásnak még nincsenek meg a részletei, a kidolgozása a következő napok feladata.

Erre Rónai Egon felvetette, mi lesz azokkal, akik kényszerszabadságon vannak most, tehát sem ilyen, sem olyan munkájuk nincs, sem a munkahelye nem termel és velük mi lesz.

Parragh László szerint semmi: azt mondta, „annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és megy most is, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”.

De akkor miért nem a munkanélküli ellátás értékét tornázzák fel? „Tételezzük fel, hogy ez megtörténik. Ki fogja kifizetni?” – reagált az MKIK elnöke. Rónai Egon erre azt felelte, hogy az állam, aki egyébként 600 milliárdos felújítási alapot hoz létre szállodáknak.

Parragh szerint pénzt nem lehet csak úgy nyomtatni, jelenleg egy adott mozgástér van, amin belül a kormány egy politikai értékrend alapján dönti el, hogy kiket támogat.

„Ha valaki szakács volt, akkor elmehet péknek” – jelentette ki.

Mit ne mondjunk, ez valóban egyenes beszéd volt, elnök úr!

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni.

(A MaNcs nyomán)

 

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.