Ma szavaz arról a parlament, hogy apa férfi, anya nő

És a választási törvényeket is átszabják ma. 

2020. december 15., 05:46

Szerző:

Az Országgyűlés ma az alaptörvény kilencedik módosításáról, valamint a választási szabályok megváltoztatásáról is szavaz, írja az MTI. A parlament e heti második ülésnapja reggel 9 órakor kezdődik, a képviselők ekkor a temesvári népfelkelés évfordulójára emlékeznek, majd napirend előtti felszólalások hangoznak el.    

A Ház ezt követően huszonegy javaslatról dönt, köztük az alaptörvény kilencedik módosításáról, amely a kormány szerint a magyar családok erősebb védelmét, a gyermekek biztonságát hivatott szolgálni - bekerül az Alaptörvénybe, hogy „Az anya nő, az apa férfi”, illetve, hogy „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. 

Szavazhatnak továbbá a választási törvény módosításáról is, amelyet a változtatásokat előterjesztő Varga Judit igazságügyi miniszter a "kamupártok" elleni fellépés szükségességével indokolt - azaz arról, hogy 2022-ben csak azok a pártok állíthatnak országos listát, amelyek legalább 14 megyében és a fővárosban minimum 71 egyéni választókerületben önállóan állítanak jelöltet. Ezzel egyrészt egy listára terelik az ellenzéket, másrészt nagyban megnehezítik a kis pártok dolgát, mint az MKKP, vagy a módosító javaslatot benyújtó Volner János pártja, a Volner Párt (Volner szerint nekik nem lesz ebből nehézségük).

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.